Nu väntas åtal mot sex personer efter den stora polisinsatsen Trojan shield. Enligt åklagarn gäller misstankarna synnerligen grovt narkotikabrott.

Åtal väntas i grov knarkhärva – resultat av polisinsatsen Trojan shield

Publicerad

Sex personer mellan 21 och 73 år är misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott. Under torsdagen väntas åtalet mot dem lämnas in vid Nyköpings tingsrätt. Åtalet är en av frukterna av den stora polisinsatsen Trojan shield i juni 2021.

I juni 2021 greps fler än 800 personer i ett flertal länder. Den internationella polisinsatsen gick under namnet Trojan shield och hade sin bakgrund i att polisen kunnat avlyssna kriminella genom meddelandeappen Anom.

Bland annat slog polisen till mot ett flertal personer i Sverige och under torsdagen väntas ett av åtalen som kommer i kölvattnet av Trojan shield.

Operation ”Trojan Shield”

Synnerligen grovt narkotikabrott

Det handlar om sex personer mellan 21 och 73 år som nu nu väntas åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott vid tingsrätten i Nyköping.

– De sex personerna misstänks ha ingått i en organisation som har bedrivit narkotikaförsäljning på Darknet, på plattformen Flugsvamp 3. Under den misstänkta brottstiden har cirka 1 400 försändelser med kokain, amfetamin, ecstasy, benso och hasch postats till köpare runtom i Sverige, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Darknet är en dold del av internet.

I det direkta kölvattnet av Trojan shield häktades sammanlagt tolv personer i Sörmland. Nio av Nyköpings tingsrätt och tre av Eskilstuna tingsrätt. Av de inblandade var fyra hemmahörande i Sörmland.

Men av de tidigare misstänkta är det alltså bara sex personer som väntas åtalas under torsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Operation ”Trojan Shield”

Mer i ämnet