Ida Thelin, Elma Halilic och Erika Blomberg var tre av sammanlagt 339 anmälda högskoleprovs-skrivare i Eskilstuna under söndagen.

De skrev högskoleprovet – trots coronastrulet

Uppdaterad
Publicerad

Först skulle det inte bli av, men så skulle det genomföras ändå. Men i begränsad form. Efter alla turer skrevs det högskoleprov vid Mälardalens högskola under söndagen.

Ungefär hälften så många som tidigare år fick chansen att skriva högskoleprovet vid Mälardalens högskola under söndagen. Högskoleprovet skrevs på tre orter i Sörmland: Eskilstuna, Nyköping och Katrineholm.

Struligt att anmäla sig

Det var dessutom visst tekniskt strul när provskrivarna skulle anmäla sig.

Coronaviruset i Sörmland

– Det var 55 000 personer framför mig och kön rörde sig inte, säger provskrivaren Tessa Findén i Eskilstuna.

1 201 ville skriva provet på Mdh

Totalt 1 201 personer hade anmält sig för att skriva högskoleprovet i Mälardalens högskolas regi, i både Sörmland och Västmanland. Till provskrivning i Eskilstuna hade 339 personer anmält sig. I Sörmland kunde man även delta i provskrivningen i Nyköping och Katrineholm. Där var antalet anmälda 187 respektive 89, uppger Univeritets- och högskolerådet.

Coronaanpassat

Skrivsalarna coronaanpassde berättar flera provdeltagare som SVT Sörmland träffade utanför Mälardalens högskola i Eskilstuna. Det fanns handsprit, det var mellanrum mellan platserna och de som delade ut proven och vaktade hade viss skyddsmundering på sig.

– Det märks att det är coronatider, säger Ida Thelin som var en av dem som skrev provet.

I klippet kan du höra vad hon och andra provskrivare tycker det betyder för dem att få skriva provet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet