Följ med Malin Gunnarsson, biträdande förvaltningschef på Mälardalen högskola, på en rundtur på nya campus i Eskilstuna, som inte har kunnat tagits i bruk fullt ut på grund av coronapandemin. Foto: SVT

Många lockas till MDH när allt fler vill studera

Uppdaterad
Publicerad

Många väljer att plugga i coronatider. Sett över hela landet har 13 procent fler sökt till högskolor och universitet i år jämfört med förra året. Hos Mälardalens högskola ligger ökningen på hela 22,5 procent.

– De utbildningar som man är särskilt intresserad av är sjuksköterskeutbildningar, socionom, beteendevetare och folkhälsovetenskap, säger Malin Gunnarsson, biträdande förvaltningschef på Mälardalen högskola.

Regeringen har kommit med flera satsningar på universitet och högskolor för att fler ska kunna studera.

En tillfällig satsning har gett 6 000 nya utbildningsplatser i sommar runt om i landet. Mälardalens högskola kan erbjuda 96 extra platser på sina befintliga sommarkurser. Dessutom kan fler läsa basår, en utbildning som leder till platsgaranti på flera av MDH:s ingenjörsutbildningar. Det handlar om 45 extra platser 2020 och 88 extraplatser 2021.

Coronaviruset i Sörmland

Fler permanenta platser på grundutbildningarna

Regeringen har även utökat de permanenta platserna som erbjuds av högskolor och universitet. På Mälardalens högskola har det inneburit 30 extraplatser på de ordinarie programmen hösten 2020 och 60 extraplatser för 2021.

– Det är för tidigt att säga var platserna kommer att förläggas men säkert inom de områden där söktrycket är som högst, säger Malin Gunnarsson.

Många sätter MDH på förstaplats

Det är även betydligt fler blivande studenter som valt Mälardalens högskola som sitt förstahandsval. Jämfört med förra året har 19 procent fler satt MDH på förstaplats när de ansökt till en utbildning i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet