En Eskilstunabo visade upp en betalningsbekräftelse när han skulle köpa en husbil av en sörmländsk bilfirma, men pengarna fördes aldrig över. Nu döms han för grovt bedrägeri. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Pontus Lundahl / TT

Eskilstunabo lurade till sig husbil – för över 800 000 kronor

Publicerad

En man i 30-årsåldern från Eskilstuna visade upp betalningsbekräftelse vid köp av husbil. Men pengarna kom aldrig in på bilfirmans konto och när husbilen senare lämnades tillbaka var den ”en sanitär olägenhet”.

I september 2016 hade Eskilstunabon avtalat om köp av en husbil av en sörmländsk bilfirma för 835 200 kronor. Mannen ska ha visat säljaren en betalningsbekräftelse i sin mobil som stämde överens med betalningsmottagare och det överenskomna beloppet. Säljaren blev övertygad om att husbilen var betald och skrev över ägarskapet på mannen som sedan åkte iväg med husbilen.

Inga pengar hade förts över

Men bilfirman fick inte in några pengar på kontot från Eskilstunabon. I en mejlkonversation hävdade mannen att pengar dragits från hans konto uppdelat på två betalningar samt att han gett sin bank i uppdrag att granska betalningarna. Han påstod även att banken sagt att husbilen var betald.

Sanitär olägenhet när husbilen kom tillbaka 

När bilfirman anmälde mannen och så småningom fick tillbaka den aktuella husbilen var den i dåligt skick och behövde saneras. Mannen hade bott i husbilen med sin familj samt en hund. Enligt städpersonalen som sanerade den var den en sanitär olägenhet: madrasserna behövde bytas ut, det fanns oljefläckar på golvet och viss utrustning var trasig eller saknades.

Den tilltalade Eskilstunabon har nu dömts för för grovt bedrägeri med påföljderna villkorlig dom och 180 dagsböter, totalt 21 600 kronor. Han ska också betala 58 000 kronor i skadestånd till bilfirman – en summa som motsvarar husbilens värdeminskning. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eskilstuna

Mer i ämnet