Foto: Arkivbild/SVT

Få av Gripsholmsskolans elever byter skola

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Skolinspektionen sagt nej till att låta en klass på Gripsholmsskolan i Mariefred gå om femman är det bara fyra av de 22 eleverna som i stället skrivits in på Mariefreds skola.

Gripsholmsskolan ansökte om tillstånd för att få undervisa årskurs sex för sent och eftersom föräldrarna ville ha kvar sina barn på skolan bestämde rektorn i slutet av juli att hela klassen skulle gå om femman.

Något som Skolinspektionen alltså sagt nej, eftersom man menar att det saknas giltiga skäl.

Fyra elever inskrivna

Strängnäs kommun har erbjudit samtliga barn plats på Mariefreds skola, där höstterminen startar i morgon onsdag.

– Vi har fyra som skrivit in sig hittills och är beredda att ta emot dem i morgon, säger skolans rektor Kristina Björn.

Föräldrarna har inte gett upp

Som SVT Sörmland tidigare berättat kämpar många föräldrar fortfarande för att sina barn ändå ska få gå kvar på Gripsholmsskolan.

– Alla vi som vill att barnen ska gå om kommer att lämna in en ansökan med en individuell motivering, sade föräldern Petra Larsson i slutet av förra veckan.

”Ser betydande risker”

Gripsholmsskolan, vars tillstånd för att få undervisa årskurs sex gäller från och med vårterminen, uppger på sin webbplats att man kommer att fortsätta dialogen med Skolinspektionen gällande tolkningen av Skolförordningen.

”Föräldrar och rektor på Gripsholmsskolan ser betydande risker för att barnen i årskurs 5/6 inte klarar kunskapsmålen för årskurs 6 om vi följer Skolinspektionens beslut och tvingar barnen byta klass, lärare och skola för en termin”, skriver skolledningen.

SVT Sörmland har sökt Andreas Gydingsgård, verksamhetschef för grundskolan i Strängnäs, samt Gripsholmsskolans rektor Nina Lidfors, än så länge utan resultat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.