Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo berättar att det finns flera anledningar till att färre än tidigare avlider av coronaviruset i Sörmland. Foto: SVT

Smittskyddsläkaren: Flera orsaker till färre avlidna och intensivvårdade för covid-19

Publicerad

Den senaste tiden har antalet som intensivvårdas för covid-19 på länets sjukhus sjunkit drastiskt. Det har dessutom gått över en vecka sedan någon patient avled på sjukhus till följd av sjukdomen.

– Men det är tyvärr inte över, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare på region Sörmland.

Sedan coronapandemin startade har region Sörmland fört statistik över antalet döda, vårdade och smittade på länets sjukhus.

Som värst var läget under april, och till exempel meddelade regionen den 12 april att elva personer hade avlidit på sjukhus under ett och samma dygn. Samtidigt fick 31 patienter intensivvård.

Coronaviruset i Sörmland

Inga nya dödsfall på över en vecka

Efter att regionen under måndagen meddelat hur sjukdomsläget ser ut på länets sjukhus står det klart att ingen inlagd patient avlidit till följd av sjukdomen på över en vecka. Den senaste tiden har dessutom runt en handfull eller färre patienter fått intensvivvård.

Även om det här är en mycket positiv utveckling, så finns oron för att det kan vända.

I klippet berättar smittskyddsläkaren vad den positiva utvecklingen beror på – men också varför vi är långt ifrån av med covid-19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet