Flensskolors framtid ska utredas närmare

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i Flen backar om den föreslagna nedläggningen av landsbygdsskolorna i Sparreholm och Mellösa.

Vid dagens kommunstyrelsemöte enades man om en kompromiss där framtiden för Ekbackens skola i Sparreholm och Kyrkskolan i Mellösa ska utredas närmare.

– Vi har sökt en kompromiss och först och främst tittat på vad vi är överens om, säger Jan-Erik Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Enligt ett gemensamt uttalande från politiker inom båda blocken innebär dagens beslut en längre tid för dialog och ytterligare analyser av bland annat konsekvenser av och förutsättningar för fortsatt skolverksamhet i Sparreholm och Mellösa.

– Vi vill se vad det får för påverkan på övrig skolverksamhet i kommunen och om undervisningen kan leva upp till skollagens och läroplanens krav, säger Jan-Erik Larsson (S).

Hur mycket har protesterna från föräldrar och allmänhet påverkat beslutet?

– Vi har lyssnat och tagit in. Jag har läst så mycket jag har kunnat av det som har kommit in. Det har i vissa delar kunnat påverka, men jag vet inte om det har förändrat så mycket. Utgångspunkten har hela tiden varit barnens bästa, säger Jan-Erik Larsson (S).

Det står dock klart att kommunstyrelsen anser att färre förskolor och skolor bör skapas i kommunen genom sammanslagning där det är möjligt.

Utredningen rörande Ekbackens skola och Kyrkskolan ska vara klar senast vid årsskiftet 2014/2015.

Högstadium koncentreras

Samtidigt beslutades i dag att högstadiet för årskurs 7-9 ska koncentreras till Flens tätort och och att kommunen ska införa F-6-skolor.

Senast första maj nästa år ska kommunstyrelsen, i samråd med barn- och utbildningsnämnden och Flens kommunfastigheter, ha tagit fram en kostnadsberäkning och förslag till tidplan för projektets genomförande.

Slutgiltigt beslut om Skolprojektet fattas i kommunfullmäktige den 12 december. Syftet med den nya skolstrukturen är att höja kvaliteten på skolan i Flen, där många elever länge haft svårt att klara godkända resultat.

Läs hela uttalandet från kommunstyrelsens politiker nedan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.