default_caption

Föräldrar kräver folkomröstning om skolan

Uppdaterad
Publicerad

”Folkomrösta om den nya skolorgansiationen!” Det kräver en föräldragrupp i Flen som samlat in tillräckligt med namnunderskrifter för att kunna väcka frågan.

Michaela Cato-Guterstam och Magnus Erixon bor båda i Malmköping och ingår i en föräldragrupp som vill ha en folkomröstning om det förslag till omorganisation av skolan som kommunfullmäktige ska ta ställning till den 12 december.

Hur tror du att politikerna ställer sig till det här kravet?

– Jag hoppas att de är positiva. Att de ser det positiva i att folk engagerar sig och att de också vill ha det här för att bli vägledda av sin befolkning, säger Magnus Erixon.

Förslaget innebär bland annat att två landsbygdsskolor läggs ner och att alla högstadieelever i kommunen ska gå i skola i centrala Flen. Det skulle betyda att Malmaskolan blir av med sitt högstadium.

– Vi kan inte ha ett skolstrukturförslag som ligger som inte har en finansiering. Det har ingen budget och man vet inte vilka konsekvenser det får för orten. Så vi vill att detta ska gå i remiss och att man får titta på de helheterna, säger Michaela Cato-Guterstam.

Många namnunderskrifter

De behöver mellan 1 300 och 1 500 namnunderskrifter för att kunna kräva en folkomröstning och detta uppges vara uppnått.

I Strängnäs genomfördes en folkomröstning i juni i år om en omorganisation av skolan som redan var genomförd. Valdeltagandet var lågt. Men att det kan bli likadant i Flen tror de inte.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.