I klippet hör du Lena Lindh vid Vårdförbundet Sörmland och Marie Engman vid Läkarförbundet i Sörmland (bilden) kommentera förhandlingarna om sommarsemstern. Marie Engman ses här vid det så kallade coronatältet vid Nyköpings lasarett. Foto: SVT

Förhandlingarna om semestern i vården slutade i oenighet

Uppdaterad
Publicerad

Under förmiddagen höll Region Sörmland ett möte med de olika fackförbunden inom vården för att informera om semestern i sommar. Mötet avslutades i oenighet mellan region och facken, uppger läkarföreningen.

På grund av coronakrisen har semesterplaneringen i regionen rivits upp och ska nu planeras om.

Region Sörmland vill kunna meddela om semester en månad i förväg, istället för de två som lagen kräver. Regionen har även flaggat för att det finns risk att det kan handla om en ännu kortare tid.

Coronaviruset i Sörmland

Regionen vill dessutom att den ordinarie semesterperioden som löper över juni, juli och augusti förlängs till och med september.

Enligt mötesdeltagaren Marie Engman från Sörmlands läkarförening har regionen inte specificerat vilka kliniker som berörs av dessa beslut.

”Vill inte tvingas”

Dagens möte avslutades i oenighet och besluten kommer att överklagas inom sju dagar av fackförbunden, enligt Marie Engman.

– Om vi ska gå med på detta vill vi att medarbetarna ska ställa upp frivilligt och inte tvingas av arbetsgivaren. De som väljer att ställa upp ska kunna få spara fler semesterdagar än vad som är möjligt idag. Vi vill även se att dessa medarbetare kompenseras, antingen ekonomiskt eller genom fler semesterdagar, säger hon.

Vill inte kommentera

Region Sörmland vill inte kommentera semesterplaneringen.

– Vi ställer gärna upp på intervju när vi har kommit längre i vår planering. Just nu har vi inget som vi kan kommunicera, skriver Maria E Karlsson, kommunikationsdirektör på regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet