Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Håkan Ekstrand (C) och Gustav Edman (MP) berätta om sin syn på vargen. Foto: SVT, TT

Centerpolitiker i Gnesta vill avveckla Sjunda vargrevir – MP-svaret: ”Verklighetsfrånvänt”

Publicerad

Sjunda vargrevir bör avvecklas – det tycker Håkan Ekstrand (C) som är gruppledare för Centerpartiet Gnesta. Under onsdagen gick han och tre partikollegor från närliggande kommuner ut med en debattartikel i Telgenytt där de skriver att de vill få bort reviret.

Vargarna i Sjundareviret rör sig mellan Sörmlands län och Stockholms län. Enligt centerpartisterna vill de bland annat bli av med vargarna för de skadar djur inom jordbruksnäringen, tar sig in i tätbebyggt område och hotar den biologiska mångfalden.

”Verklighetsfrånvänt”

– Att man ska avveckla hela reviret för att värna den biologiska mångfalden är både tragiskt och verklighetsfrånvänt. Jag tycker vargen är en viktig del i den biologiska mångfalden, säger Gustav Edman (MP) gruppledare för Miljöpartiet Gnesta.

Håkan Ekstrand (C) förklarar att de syftar på den biologiska mångfalden i beteshagarna och att den kan påverkas om djur som får och nötkreatur råkar ut för vargangrepp.

– Om vi inte kan ha djurproduktion i ett område så kommer de naturliga beteshagarna att växa igen.

Generösa bidrag

Det Håkan Ekstrand (C) och Gustav Edman (MP) dock är eniga om är att det ska råda skyddsjakt på de vargar som orsakar skada eller har ett oskyggt beteende.

Men Gustav Edman (MP) vill att vi människor ska lära oss att leva med vargen och tycker att staten därför måste vara generös med stöd till de som har tamdjur i områden med varg.

– Det kan handla om bidrag för åtgärder som förebygger rovdjursangrepp eller ekonomisk ersättning för skador som uppkommer när tamdjur angrips.

Stora områden att skydda

Men att försöka stänga vargen ute tycker inte Håkan Ekstrand (C) är hållbart.

– De här rovdjurstängslen är inte hundraprocentiga och det är heller inte ekonomiskt försvarbart att stängsla in så stora områden som det skulle röra sig om.

Hör Håkan Ekstrand (C) och Gustav Edman (MP) berätta om sin syn på vargen i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.