Gravida i Sörmland minst vaccinerade mot covid-19 i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 25 maj rekommenderar Folkhälsomyndigheten att alla gravida ska vaccineras mot covid-19. Trots att gravida löper högre risk att drabbas av allvarlig sjukdom och föda för tidigt vid en coronasmitta är det få som väljer att vaccinera sig – och högst andel ovaccinerade är sörmlänningar.

Enligt Folkhälsomyndigheten, som har tittat på kvinnor som födde barn mellan 23 november och 7 december 2021, var nästan hälften helt ovaccinerade mot covid-19. Men det skiljer sig mellan regionerna. I Västerbotten var endast tre av tio ovaccinerade. I Sörmland var det däremot nästan sex av tio som saknade skydd.

– Det är ett problem för att gravida kvinnor som inte är vaccinerade löper större risker och vi ser nu också att små barn blir inlagda med covid-19. Man såg det i USA och Frankrike och nu även i Sverige, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Sörmland.

Coronaviruset i Sörmland

Otillräcklig kunskap bakom problemet

Enligt Signar Mäkitalo handlar det om en oro bland gravida kvinnor. Exempelvis tror vissa att det är få gravida som vaccinerats mot covid-19 när det i själva verket, enligt Mäkitalo, handlar om miljontals kvinnor.

– Jag har en upplevelse att det är skriverier i sociala medier och oron för något nytt som ligger bakom att så få vaccinerar sig, säger Signar Mäkitalo.

Ska lära sig av Västerbotten

Enligt Mäkitalo tittar kvinnosjukvården i Sörmland just nu på de bakomliggande orsakerna till varför så få väljer att vaccinera sig. Bland annat har man tagit kontakt med Västerbotten där högst andel vaccinerade gravida finns.

– Uppenbarligen har det som gjorts i Sörmland inte haft lika god effekt som det som man har gjort i Västerbotten och då vill vi se vad vi kan ta till oss eller om det helt enkelt är så att vi har andra grupper av individer här, säger Signar Mäkitalo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet