Europaskolan är den första skolan i Sörmland som stängs ned på grund av corona sedan skolorna återgått till normal undervisning. Foto: SVT

Gymnasieskola i Strängnäs stänger efter flera coronafall

Uppdaterad
Publicerad

Efter tre bekräftade fall av covid-19 övergår Europaskolans gymnasium i Strängnäs till undervisning på distans den kommande veckan.

– Beslutet har tagits i samråd med smittskyddsenheten på Region Sörmland, säger Thomas Axelsson, skolans rektor.

Ett första fall av bekräftad covid-19 upptäcktes i torsdags och ytterligare två fall hos personer som varit i kontakt med den som först smittats bekräftades under lördagen. De tre smittade ska alla uppvisa milda, eller inga, symptom.

Skolans rektor har varit i kontakt med smittskyddsläkaren i Sörmland och efter samråd togs beslutet att stänga skolan de kommande två veckorna.

Höstlov

– Eleverna kommer att få undervisning via länk och lärarna kommer i första hand att undervisa hemifrån. I undantagsfall kan lärare undervisa från skolans lokaler men då ska de inte träffa någon annan som arbetar på skolan, säger Thomas Axelsson.

Skolan kommer att hålla stängt i två veckor, men eftersom det är höstlov efter den kommande veckan blir det i praktiken bara en vecka för eleverna.

Rektorn: Väl förberedda

I likhet med andra gymnasieskolor hade Europaskolan distansundervisning under en stor del av våren och förutsättningarna finns på plats sedan dess, säger Thomas Axelsson.

– Det kommer nog vara lite krångligt för eleverna i årskurs ett till en början eftersom de inte var med då men det kommer också att lösa sig. I början av terminen fick de utbildning i hur distansundervisningen går till.

KLIPP: Smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo om de nya smittskyddsreglerna (Från 7 okt)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Signar Mäkitalo är smittskyddsläkare i Sörmland. Enligt honom är de nya reglerna för att stanna hemma när man bor med en coronasmittad igång i Sörmland. I klippet berättar han om vad som gäller och hur man kan få ersättning för förlorad arbetsinkomst. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet