Inga elever på plats, men vissa lärare får undervisa från skolan. Hör rektorn Thomas Axelsson förklara hur man ska motverka ytterligare smittspridning. Foto: SVT

Rektorn efter skolstängningen i Strängnäs: ”Mycket enkelt beslut att fatta”

Uppdaterad
Publicerad

Europaskolan i Strängnäs är den första skolan i Sörmland, sedan alla skolor återgått till normalundervisning, som väljer att stänga ner på grund av covid-19.

Smittspridningen av covid-19 på Europaskolan är begränsad till en liten grupp på tre personer. Därför hoppas rektorn att åtgärden med att stänga skolan under en kortare period kommer att eliminera viruset helt och hållet. Dock kan rektorn inte garantera att skolan öppnas upp när det är tänkt.

– Det vi når med det här, vilket jag själv tycker är ganska fiffigt, är att till priset av en vecka får vi två veckors karantän eftersom det är ett lovveckan efter och det gör att smittskyddsenheten bedömer att risken för fortsatt smittspridning på skolan är mycket låg med den här lösningen, säger Thomas Axelsson, rektor på Europaskolan.

Coronaviruset i Sörmland

Ingen garanti att skolan öppnar om två veckor

Rektorn tror att möjligheten till att öppna skolan om två veckor är stor, men beslutet kommer att fattas av skolan tillsammans med smittskyddsläkaren.

– Vi är beredda att öppna upp och vi har planlagt för att öppna upp på måndag om två veckor. Det är alltså en karantäntid som är dubbelt så lång som man brukar ange, säger Thomas Axelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet