Foto: Lars Adolfsson/SVT

Inget skadeståndskrav mot tidigare styrelseledamöter i Sörmlands sparbank

Uppdaterad
Publicerad

Vid Sörmlands sparbanks stämma på onsdagskvällen beslutade bankens huvudmän enhälligt att inte väcka skadeståndstalan mot sex tidigare styrelseledamöter.

– Det känns bra att sätta punkt för ett mörkt kapitel i bankens historia, säger Björn Andersson, ordföranden i valberedningen i ett pressmeddelande.

– Beslutet att inte väcka skadeståndstalan mot tidigare styrelseledamöter är det bästa för banken, säger Björn Andersson.

Det handlar om Sven-Olov Carlsson, Joacim Lindgren, Benita Vikström, Dot Gade Kulovuori, Jan Lewenhaupt och Staffan Jonsson som inte beviljades ansvarsfrihet vid den förra stämman.

Myndighetskritik mot styrelsen

I bakgrunden finns turerna kring anklagelserna mot den tidigare vd:n Joacim Lindgren som utreds för att ha använt stora summar av bankens pengar till privat konsumtion.

Händelserna kring den tidigare vd:n ledde till att banken 2016 gjorde en förlust på 57 miljoner kronor efter skatt.

Förra året beslutade Finansinspektionen att bankens får böta 12,7 miljoner kronor för brister i riskhantering, styrning och kontroll. Den tidigare styrelsen kritiserades för att ha brustit i sitt ansvar.

Vänt till vinst

2017 ljusnade resultatet för banken och i årsredovisningen konstateras en vinst på 167 miljoner kronor efter skatt.

Den nya styrelsen för banken beviljades ansvarsfrihet vid stämman på onsdagskvällen.

Banken nådde förra året en förlikning med Joacim Lindgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.