Foto: TT

IVO kände till fallet ”Josefin” – granskar först nu

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg inleder en större granskning av fallet med den 14-åriga flicka som omplacerats fler än 30 gånger. Myndigheten kände till flickans ärende sedan tidigare, och har granskat enskilda placeringar. Men trots det har ingen större tillsyn gjorts förrän nu.

– Vi tittar i allmänhet inte tillbaka längre än två år, säger Annika Algeblad, enhetschef på IVO.

Som SVT tidigare berättat kommer IVO att granska fallet med ”Josefin”. Hon omhändertogs av socialtjänsten som ettåring då hennes föräldrar inte ansågs lämpliga att ta hand om henne.

Minderåriga slussas runt i psykvården

Läs mer: Josefin omplacerades 33 gånger

Men det som var menat som åtgärd för att skydda henne blev istället starskottet på en flyttkarusell som bidragit till att traumatisera henne. Trots att Josefin bara är 14 år gammal har hon flyttats mer än 30 gånger.

Kände till fallet sedan tidigare

Nu har IVO alltså valt att inleda en större tillsyn av fallet. Men SVT:s granskning visar att det kunde ha skett tidigare. Josefin har dykt upp i flera anmälningar till IVO, senast förra hösten gjorde flickans bonusmamma en anmälan. Men myndigheten utredde aldrig fallet på djupet.

– Vi har haft tidigare ärenden där vi har granskat vissa av hennes placeringar, däremot har vi inte tittat på hela kedjan av placeringar, säger Annika Algeblad, enhetschef på IVO.

Varför har ni inte gjort det?

– I allmänhet tittar vi inte tillbaka längre än två år. Skälet till det är att det kan vara svårt att utreda vad som hänt, bland annat lagstiftning kan ha ändrats och personal kan ha slutat.

Frångår rutiner

Nu väljer dock myndigheten att frångå sina rutiner och ta ett helhetsgrepp på fallet. Josefins kontakter med socialtjänst och barnpsykiatrin ska granskas från det att det första ärendet med henne startade.

Läs mer: Så slussas minderåriga runt av psykvården

Syftet är att försöka identifiera vad som lett till de många flyttarna, för att bättre kunna undvika att liknade situationer uppstår.

– Nu har vi sett flera exempel på att ungdomar som har en social och psykiatrisk problematik inte får rätt hjälp. Därför har vi bestämt att granska den här flickans fall mer övergripande, säger Annika Algerblad.

Hur lång tid utredningen ska ta är oklart.

Stor mediauppmärksamhet

SVT:s granskning har visat att Josefins fall inte är unikt. Fler barn som omhändertas av samhället slussas runt på liknande sätt. Något som berörda myndigheter menar beror på ett systemfel.

Josefins fall har förekommit i media flera gånger tidigare. I höstas skrev Eskilstuna-Kuriren om henne och Aftonbladet gjorde nyligen kartläggning av hur hon flyttats runt i landet. De räknade till 33 officiella placeringsbeslut av socialtjänsten, och då räknas inte de många turerna fram och tillbaka till barnpsykiatriska avdelningar in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Minderåriga slussas runt i psykvården

Mer i ämnet