Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nyköping rankas lägst i Sörmland när det kommer till klimatanpassning. Hör miljöstrategen Maria Brantö berätta om arbetet man gör i kommunen. Foto: SVT

Nyköping får bottenplacering i klimatanpassning

Uppdaterad
Publicerad

Nyköping är den kommun i Sörmland som kommit kortast bit på vägen i att klimatanpassa – det visar en enkät från IVL Svenska miljöinsitutet. Enligt resultatet i Sverige som stort hamnar kommunen bland de i botten.

– Vi jobbar med frågan, säger miljöstrategen Maria Brantö.

Skyfall och översvämningar, värmeböljor och bränder – med klimatförändringarna kommer ett stort antal utmaningar. För att minska de klimatrelaterade problemen i framtiden kommer det krävas en rad anpassningar från bland annat Sveriges kommuner. Och hur långt man har kommit i arbetet ser olika ut.

Sju av kommunerna i Sörmland har deltagit i IVL:s enkät om klimatanpassningar. Där har de fått svara på frågor om sitt arbete och därefter fått en rankning.

Nyköping i botten

Totalt har 180 av Sveriges 290 kommuner medverkat och de Sörmländska kommunerna har något spridda placeringar. Nyköping hamnar i botten: På plats 171 av samtliga svarande kommuner. Eskilstuna, som rankas högst i Sörmland, hamnar på plats 56 nationellt.

Hör hur Nyköping och Eskilstuna ställer sig till resultatet och vad de ser för utmaningar framöver i klippet ovan.

Rankning i fallande ordning (rankning nationellt inom parentes)

Eskilstuna (56)

Katrineholm (76)

Oxelösund (80)

Gnesta (87)

Vingåker (87)

Nyköping (171)

Svar från Strängnäs, Flen och Trosa saknas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet