Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi hade tur att ingen dog den här dagen” – hör Christoffer Bohman, före detta utredningschef hos polisen i Sörmland, berätta hur lekplatsskjutningen gick till. Foto: SVT

Lekplatsskjutningen i Årby i Eskilstuna – en orsak till att polischef sa upp sig

Uppdaterad
Publicerad

I början av året lämnade Christoffer Bohman, dåvarande utredningschef hos polisen i Sörmland, helt och hållet Polismyndigheten för att i stället arbeta förebyggande. Nu säger han till SVT:s Agenda att lekplatsskjutningen i Årby i Eskilstuna i somras var en av orsakerna till att han sa upp sig. 

Det var en fin sensommarkväll och fullt med människor ute i stadsdelen Årby när en person öppnade eld mot lekplatsen. En kvinna och ett barn träffades men de egentligen måltavlorna tros vara en grupp ungdomar som också befann sig i området den kvällen.

”Likgiltighet”

Christoffer Bohman var med och ledde polisinsatsen, och senare under hösten fattade han beslutet att sluta inom Polisen.

Skjutningar i Eskilstuna

– Det blir så tydligt vilken likgiltighet vi har och den (händelsen) blir också för mig en symbol för vilka problem vi står med i samhället, säger han.

Står tio i kö

Nu arbetar han som trygghetsstrateg för en stiftelse med fokus på förebyggande insatser för barn och unga.

– Hade den här killen inte varit den som sköt, så finns det tio i kö bakom honom som kommer kunna göra det och det var det som gjorde att jag tillslut insåg att min erfarenhet kanske kan behövas tidigare i kedjan, säger Christoffer Bohman.

I klippet berättar han om dagen i augusti när kulorna flög över lekplatsen i Årby och hur han kände när han arbetade inom Polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar i Eskilstuna

Mer i ämnet