Region Sörmland meddelade idag att vaccinbokningen öppnar även för personer födda 1976 och tidigare. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nu kan Sörmlands 45-plussare boka tid för vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Region Sörmland meddelade idag att vaccinbokningen öppnar även för personer födda 1976 och tidigare.

– Vi släpper på det från och med imorgon, säger vaccinsamordnaren Magnus Johansson.

Han säger att denna grupp består av 16 000 personer som får möjligheten att vaccinera sig. När vaccinationsbokningen för 50- till 59-åringar i Sörmland startade för över två veckor sedan stod det klart att bokningssystemet inte klarade av trycket i Eskilstuna och Strängnäs.

För att lätta på bokningstrycket valde regionen att ändra i vaccineringsplanen och istället släppa på i femårsintervaller.

Coronaviruset i Sörmland

– Vi gör det för att det ska bli bättre förutsättningar att få tider och att systemen inte ska bli överbelastade så vi testar den varianten, säger Magnus Johansson.

Över 50 procent har fått vaccin

Region Sörmland meddelade tidigare att över hälften av sörmlänningarna över 18 år har fått sin första dos vaccin. Enligt regionens siffror från onsdagen hade 160 698 sörmlänningar fått sin första dos. Totalt 45 680 personer har fått två doser.

– 50 procent är ett mål som vi haft och som betyder att man får en mindre risk för smittspridning, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet