Batterimassorna på industritomten i Eskilstuna är en lång historia som nu kanske närmar sig sitt slut. Foto: Robin Persson/SVT

Nytt beslut: Batterimassan i Eskilstuna måste bort

Uppdaterad
Publicerad

Återvinningsföretaget Urecycle överklagade Eskilstuna kommuns beslut om att den miljöfarliga batterimassan i Vilsta industriområde måste fraktas bort. Men nu har länstyrelsen sagt nej – kommunens beslut ska gälla och nu riskerar företaget ett vite på 3,6 miljoner kronor.

Eskilstuna kommun beslutade i våras att Urecycle skulle frakta bort drygt 700 ton med batterimassa som bolaget lämnat på industrifastigheten. Annars väntade ett vite om 3,6 miljoner kronor.

Företaget överklagade dock beslutet till länsstyrelsen, som nu har sagt sitt: kommunens beslut var rätt. Nu måste Urecycle forsla bort batterimassorna eller överklaga till Mark- och miljödomstolen.

David Aronsson, miljöinspektör i Eskilstuna kommun, är nöjd med beskedet.

– Förhoppningsvis bidrar länsstyrelsens beslut och motivering till att Urecycle nu till slut transporterar bort materialet, säger han.

Ingen inhibition

Vad som händer med vitet nu är oklart. Företaget hade krävt inhibition, att det skulle skjutas upp tills länsstyrelsen fattat sitt beslut. Men det avslogs av länsstyrelsen, vilket innebär att kommunens ursprungliga beslut gäller. Enligt det skulle batterimassorna vara bortflyttade senast den 27 april för att företaget skulle slippa vite, men inget har hänt där.

– Det är en pågående intern diskussion. Normalt inväntas att beslutet vunnit laga kraft, men det är ju lite annorlunda nu när det gällde direkt och inhibition avslogs, säger David Aronsson.

Nästa problem

Även om Urecycle transporterar bort säckarna med batterimassa är inte problemet över. Nedgrävt i marken finns ytterligare en mängd batterimassa. Det var ett annat företag som bedrev verksamhet på tomten. Det har gått i konkurs och konkursboet har inte resurser att gräva upp och ta om hand om avfallet.

SVT har sökt företaget Urecycle för en kommentar. Företagets advokat Carolina Gustavsson har avböjt att kommentera.

I klippet ovan ser du en sammanfattning av batteriskandalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.