Överläkaren Karin Frisell möter nu patienter som inte har vaccinerats mot covid-19. Hör henne berätta om situationen i klippet ovan. Foto: SVT

Ovaccinerade grupper oroar överläkaren: ”Kan bli kluster”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en lugnare period på sjukhusen börjar det återigen komma in covid-patienter. Enligt överläkare Karin Frisell är det främst personer i yngre medelåldern som inte har vaccinerat sig, och hon är orolig för att man inte lyckas nå alla grupper i samhället.

– Det kan bli kluster och det krävs inte många patienter för att vi ska behöva ställa in operationer, säger hon.

I början av augusti var det tomt på covid-iva i länet och ett endast ett fåtal patienter som behövde sjukhusvård för viruset. Men den senaste tiden har det kommit fler personer som är i behov av vård och flera har lagts in på covid-iva.

Enligt överläkaren Karin Frisell handlar det främst om personer i 40-50-årsåldern som inte har vaccinerat sig. Hon tror att många antingen inte har nåtts av information om vaccin eller inte har tagit till sig den, vilket kan innebära problem för vården i höst.

Hör henne berätta om situationen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet