”Vi bör vara försiktiga”, säger Anna Ormegard, divisionschef för primärvården. I klippet ovan berättar hon varför lungundersökningarna har skjutits upp. Foto: Region Sörmland/TT

Över 1 000 inställda lungundersökningar i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Över 1 000 spirometriundersökningar har ställts in under coronapandemin i Sörmland. Enligt Region Sörmland är det ett sätt att minska smittspridningen och skydda vårdpersonal och besökare.

– Vi har skjutit dem på framtiden. Då hoppas vi att vi kan känna oss säkrare och att smittspridningen är lägre, säger Anna Ormegard, divisionschef för primärvården.

Spirometriundersökningar används för att mäta lungkapaciteten hos till exempel astmatiker eller kolpatienter. I Sörmland har totalt 1 242 lungundersökningar ställts in hittillis i år. Det är mer än 1 000 färre undersökningar jämfört med samma period förra året.

– Smittspridningen är hög så vi bör vara försiktiga, säger Anna Ormegard.

Coronaviruset i Sörmland

De flesta spirometriundersökningar görs på vårdcentraler runt om i länet. Ormegard berättar att de uppskjutna undersökningarna är ett sätt att skydda vårdpersonalen och patienterna.

– Det en undersökning där du jobbar mycket med att patienten ska andas in och ut fort och det kan leda till hostattacker.

Det här är spirometri

Spirometri är den vanligaste lungfunktionsundersökningen, som mäter hur mycket luft en patient kan blåsa ut och hur snabbt det går.

En vanlig orsak till att undersökningen görs är för att utreda om patienten har astma eller Kol, kroniskt obstruktiv lungsjukdom.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet