Anita Burkevica, veterinär och djurparkschef på Parken Zoo.

Personal på Parken Zoo bär visir för att skydda djuren

Publicerad

Efter att en tiger fick avlivas på Borås djurpark tidigare i veckan beslutade Parken Zoo i Eskilstuna att skärpa sina rutiner ytterligare. Nu måste personal som jobbar med parkens rovdjur även bära visir.

I början av april konstaterades en tiger på djurparken Bronx Zoo i New York vara smittad av coronaviruset. Redan då beslutade Parken Zoo att personal som jobbade med bland annat kattdjur, mårddjur och alla primatdjur skulle bära ansiktsmask och vid vissa tillfällen även handskar.

– Även om vi kände till att stora kattdjur kunde bli smittade kändes det fortfarande långt borta när det hände i andra länder. Men när det hände på en djurpark i Sverige som vi har likvärdiga rutiner med så blev det som en varningsklocka, säger Anita Burkevica, veterinär och djurparkschef på Parken Zoo.

Coronaviruset i Sörmland

Personal bär visir

Under tisdagen införde Parken Zoo en ny rutin. Nu ska personal som jobbar på två av parkens fyra avdelningar bära visir, som ett komplement till munskydden och handskar.

Alla bär också på en flaska handsprit att använda på gemensamma ytor som handtag och knappar.

”Min gudmor har sytt munskydd åt oss”

När pandemin slog till rådde stor brist på skyddsutrustning i hela Sverige och världen. Parken Zoo skänkte då en del av sin skyddsutrustning till Mälarsjukhuset och började sy upp egna munskydd.

– Det var min pensionerade gudmor som erbjöd sig att sy munskydd till mina medarbetare. Nu är hon uppe i ungefär 200 munskydd och har blivit väldigt duktig på att sy dem, berättar Anita Burkevica.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet