Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Äldre i Oxelösund träffar flest olika personer – försämring under mandatperioden

Uppdaterad
Publicerad

I Oxelösund träffar hemtjänsttagarna flest olika personer från hemtjänsten i hela landet – i snitt över 20 stycken på två veckor. Det här seglar nu upp som en het politisk fråga inför höstens kommunval.

Hemtjänsten i Oxelösund har i flera år dragits med bekymmer, vilket bland annat avspeglar sig i de mätbara mål som kommunen årligen följer upp i sin årsredovisning.

Hemtjänsttagarna får enligt Socialstyrelsens mätning träffa många olika personal från hemtjänsten under korta perioder, en bild som bekräftas av 87-åriga Kerstin Lindh som bott i Oxelösund i hela sitt liv.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

Fördubbling under mandatperiod

Valåret 2018 var antalet personer som en brukare i hemtjänsten mötte i snitt 11. 2021 hade snittet ökat till 24 personer. I slutet av 2021 vidtogs åtgärder som enligt kommunen förbättrade läget något, vilket under en ny mätning gav resultatet 22 medarbetare per brukare under två veckor. Men under mandatperioden har det alltså skett en fördubbling av antalet personer en hemtjänsttagare möter under en tvåveckorsperiod.

I klippet: Hör kommunstyrelsens vice ordförande Linus Fogel (S) och oppositionsrådet Dag Bergentoft (M) om vilka olika lösningar de vill se på hemtjänstsituationen.

I SVT:s valkompass kan du bland mycket annat se vad flera partier i Oxelösund tycker i frågan, liksom hur de ser på sex timmars arbetsdag inom äldreomsorgen och språktest för personalen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

Mer i ämnet