I klippet ovan berättar smittskyddsläkaren hur proverna kommer att genomföras och varför hon anser att de kommer ge säkra resultat. Foto: SVT

Så ska sörmlänningarna provtas för covid-19

Publicerad

De sörmlänningar som ska provtas för covid-19 kommer att få genomföra en så kallad egenprovtagning som kan beställas via 1177. Smittskyddsläkaren Maria Remén menar att testmetoden kommer att vara säker, även om den innebär att personer gör allt på egen hand.

Under måndagen meddelade Region Sörmland att man inom kort kommer att börja provta alla vuxna som har symtom för covid-19. Syftet är att minska smittspridningen av viruset.

– När individen själv vet om den har covid-19 kan den vidta alla åtgärder och även kontakta personer som den träffat, så de i sin tur kan vara observanta på symtom, säger smittskyddsläkaren Maria Remén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet