40-åringen i Katrineholmshärvan var informatör åt polisen. Chefsåklagare Robert Eriksson är kritisk mot hur det hela hanterats – hör honom i klippet. Foto: SVT

Samarbetade med polisen – begick samtidigt grova brott

Publicerad

40-åringen som åtalats för mordet vid Östra skolan i Katrineholm och flera andra grova brott verkade som polisinformatör. Under rättegången har han själv erkänt att han begick flera grova brott samtidigt som han hade ett tätt samarbete med polisen.

Den polis som hanterade 40-åringen i dennes roll som informatör vittnade under rättegången. Denne berättade att polisen träffat 40-åringen i genomsnitt en gång i veckan under flera års tid för att få information. Information ska ha varit bra och vid flera tillfällen lett till att polisen kunnat genomföra gripanden.

Flera grova brott

Enligt polisen som vittnade märkte man aldrig att 40-åringen själv var aktivt kriminell. Det trots att han själv erkänt att han begått flera grova brott samtidigt som han samarbetade med polisen.

Brottshärvan i Katrineholm

Brotten som han erkänt inkluderar bland annat flera grova vapenbrott och ett bedrägeri på flera miljoner kronor.

”Ett etiskt dilemma”

Chefsåklagare Robert Eriksson är kritisk till att polisen samarbetade med 40-åringen.

Robert Eriksson. Foto: SVT

– Om man bara tar den brottslighet han själv berättat om, att han hanterar vapen, han köper vapen, han brukar narkotika, så är det ett etiskt dilemma att en sådan person lämnar strategisk information till polisen. Särskilt om man fattar beslut information på den informationen, säger han.

”Ingen gräddfil”

Polisen får inte se genom fingrarna på brott som deras informatörer begår utan är skyldiga att anmäla. Johan Levin, chef på polisens utredningsenheten i region öst, säger att man inte haft överseende med 40-åringens brottslighet.

– Absolut inte, informatörer har ingen gräddfil. Begår de brott så blir de anmälda, säger han.

Fick pengar för information

I övrigt vill Johan Levin inte kommentera det specifika fallet, men han påpekar att det det är vanligt att polisens informatörer är kriminella.

Under vittnesförhöret med polisen som var 40-åringens hanterare framkom att 40-åringen vid något eller några tillfällen fått pengar för att tips han lämnat lett till resultat. Vilka summor det handlar om ville inte polisen uppge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brottshärvan i Katrineholm

Mer i ämnet