Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Äldre hittades avlidna på sina rum – skarp Ivo-kritik mot kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna, Flen och Katrineholm får skarp kritik av Inspektionen för vård om omsorg för hur de skött vården av äldre personer på särskilt boende under coronapandemin. 

Ivo konstaterar bland annat det hänt att covid-19-smittade dött ensamma på sina rum i Eskilstuna och Katrineholm.

Ivo har tidigare kritiserat Sveriges samtliga regioner för bristande vård på äldreboenden. Men nu redovisar också Ivo resultat från deras granskning av kommuners ansvar – en fördjupad journalgranskning hos 55 kommuner och privata utförare.

Hittades avlidna

I Sörmland kritiseras Eskilstuna, Katrineholm och Flen efter att myndigheten gjort en närmare granskning av särskilda boenden i kommunerna.

De konstaterar att förekommit fall i både Eskilstuna och Katrineholm där äldre med covid-19 hittats avlidna på sina rum. Den som har mycket kort tid kvar att leva bör inte lämnas ensam om den inte önskar det, skriver Ivo, och trycker på att personalbemanningen måste anpassas mot bakgrund av detta.

Brist på personal

Eskilstuna kritiseras också för att sjuksköterskor inlett palliativ vård i livets slutskede utan föregående kontakt med läkare. Ivo konstaterar också att det inte gått att hålla demenssjuka med coronasmitta skilda från övriga brukare. Och på grund av låg personalbemanning har personal varit tvungna att hjälpa varandra över enhetsgränserna, vilket har inneburit att personalen träffat både smittade och friska brukare.

I sitt utlåtande över två granskade boenden i Katrineholm skriver Ivo att det varit för få sjuksköterskor i tjänst. Under en period saknades det sjuksköterska helt och hållet och under granskningstillfället ansvarade en sjuksköterska för dubbelt så många patienter som i normala fall. Här har Ivo också sett brister i journalföringen.

Katrineholms kommun kallade under onsdagen till en presskonferens om rapporten.

– Vi tar givetvis till oss vad som står i den och kommer jobba vidare med de åtgärder som vi behöver göra, säger Anna-Lena Ramstedt, chef för vård och omsorg.

”Mycket sparsam” dokumentation

Även i Flens kommun har man brustit i journalföringen och det har fått till följd att man inte kunnat följa vården av äldre med misstänkt eller konstaterad covid-19. Inspektionen för vård och omsorg har granskat ett äldreboende i kommunen och kallar dokumentationen för ”mycket sparsam”. I vissa fall har det dröjt flera dagar innan covid-symptom dokumenterats.

Senast den 15 mars ska kommunerna som kritiseras av Ivo berätta för myndigheten om vilka åtgärder som görs för att åtgärda bristerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet