Smittskyddsläkaren i Sörmland, Signar Mäkitalo. Foto: SVT

Smittskyddsläkaren: Stanna hemma i väntan på provsvaren

Publicerad

Sörmlands simttskyddsläkare, Signar Mäkitalo, uppmanar alla som testar sig för covid-19 att stanna hemma i väntan på provsvar. Anledningen är att antalet fall ökar i länet efter att skolor och arbetsplatser är igång igen efter sommaren.

Regionen har under den senaste tiden sett ett antal fall där personer testat sig för pågående covid-19, men fortsatt med sin vardag som vanligt istället för att stanna hemma i väntan på provsvar.

– När provsvaret sedan kommit har det visat sig vara positivt. Genom att göra så utsätter dessa personer andra för risk och smittan kan föras vidare, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Sörmland, i ett uttalande på regionens hemsida.

– Men att testa sig för pågående covid och sedan leva som vanligt är inte acceptabelt. Testar man sig för covid ska man ha symtom och stanna hemma. Är resultatet sedan negativt kan man räkna med att man endast har en vanlig förkylning och agera utifrån det, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet