Smittspridningen fortsätter öka och enligt länsstyrelsen är toppen inte nådd. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Länsstyrelsens rapport: Kritiska veckor väntar när smittspridningen fortsätter öka

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen fortsätter öka i Sörmland med fler inlagda på sjukhusen och en allmän smittspridning i samhället. I länsstyrelsens lägesrapport varnar man för att toppen inte är nådd.

Varje vecka sammanställer länsstyrelsen en rapport över coronaläget i Sörmland. Den innehåller prognoser, kalla fakta och beskriver hur sjukdomen påverkar länet.

Mycket ansträngt

I veckans rapport skriver länsstyrelsen bland annat att läget är ”mycket ansträngt i slutenvården”.

Det handlar om allt fler patienter behöver sjukhusvård och intensivvård.

”Våg 3 har passerat våg 2 i antal inlagda patienter. Toppen bedöms inte vara nådd. Närmaste 14 dagarna kritiska”, skriver länsstyrelsen bland annat i sin rapport.

Det finns en beredskap hos Region Sörmland för en eventuell eskalering av smittan – främst vad gäller intensivvårdsplatser. Måndagens siffror visar att 80 patienter vårdas för coronaviruset på länets sjukhus och av dem får 16 intensivvård.

Fler smittas i samhället

Men det är inte bara på sjukhusen som den ökade smittspridningen märks av.

Enligt länsstyrelsen fortsätter den allmänna smittspridningen i samhället och preliminära siffror visar att 1 488 personer konstaterades vara nysmittade av coronaviruset efter provtagning förra veckan.

Den siffran låg på 1 343 veckan innan, 1 178 under vecka 12 och 993 vecka 11.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet