Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Oroande”. Hör Jonas Karlsson berätta om den nya dopningtrenden SARM som påverkar levern och som i dag inte är olaglig i Sverige. Foto: Frida Lindhe / SVT

Sportjournalisten om nya dopningtrenden SARM: ”Oroande”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen var sportjournalisten Jonas Karlsson på plats i Katrineholm för att utbilda bland annat gympersonal och poliser om dopning och dopningsförebyggande arbete.

– Det viktigaste att göra är det vi gör nu: Prata om det, säger han.

Det är länsstyrelsen som bjudit in till träffen, tillsammans med polismyndigheten, RF-Sisu och länets kommuner.

Jonas Karlsson är medarbetare på nätverket Prodis som jobbar mot dopning.

FITNESS OCH HÄLSA

– Jag tror det är viktigt att utbilda personal som jobbar med personer som är i riskzoonen, det vill säga personer som tränar på gym eller idrottar, säger han och fortsätter:

– Och skapa en förståelse för vad det kan leda till om en person hamnar i ett bruk av till exempel anabola steroider. Dopningen erbjuder en genväg men tyvärr är det många gånger en förädisk, farlig och olaglig sådan.

I klippet ovan berättar Jonas Karlsson om de vanligaste och farligaste dopningsmedlen som används i Sverige, han berättar också om den nya dopingstrenden SARM som han oroar sig för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FITNESS OCH HÄLSA

Mer i ämnet