Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hyresrätt blir bostadsrätt... Men har du koll på marknadens olika bostadsformer? Bostadsforskaren guidar. Foto: Moa Ferm/SVT

Bostadsforskare: Väldigt komplicerat att bilda bostadsrättsförening

Publicerad

Mycket ska till för att hyresgäster ska lyckas bilda bostadsrättsförening, köpa loss huset och ombilda. Det konstaterade forskare vid KTH som studerade ombildningsförsök för tio år sedan. Av tio studerade fastigheter i ytterstaden ombildades bara en.

Bostadsforskaren Kerstin Annadotter vid KTH har studerat resultatet av ombildningarna mellan 2007-2010. Trots att hyresgäster i sju av de studerade fastigheterna ville bilda bostadsrättsförening lyckades bara ett hus ombilda från hyresrätt till bostadsrätt.

– Vi studerade tio fastigheter i fem ytterstadsområden och resultatet blev att en fastighet köptes och blev bostadsrätt, de andra nio ombildades inte, säger Kerstin Annadotter, teknisk doktor i fastighetsekonomi vid Kungliga Tekniska Högskolan.

”Både juridiskt och ekonomiskt komplicerat”

Från början var hyresgästerna i fem av fastigheterna som ingick i studien intresserade av att bilda bostadsrättsförening och köpa fastigheten. Under processen ökade intresset till sju hus. Men resultatet blev endast en ombildning.

– Slutsatsen blev att det är väldigt komplicerat att bilda bostadsrättsförening, och köpa fastigheten. Det är både juridiskt och ekonomiskt komplicerat. Och många var inte riktigt beredda på det.

Många faktorer ska till för att lyckas med en ombildning.

– I vissa fall blev man inte godkända av banken på grund av enskilda betalningsanmärkningar eller att banken helt enkelt inte ville låna ut till den föreningen. Två misslyckades på grund av formfel på stämman och det talades 40 olika språk i de här fastigheterna vilket också var en försvårande omständighet.

Högt socialt kapital

Utöver ekonomiska förutsättningar hade den föreningen som lyckades köpa sin fastighet också högt socialt kapital.

– De kände varandra, hade förtroende för varandra men också högre utbildning och majoriteten pratade svenska, säger Kerstin Annadotter.

Hon menar att en ny ombildning skulle behöva förberedas i flera år.

– Man skulle behöva jobba med att höja det sociala kapitalet i områdena, genom mötesplatser eller föreläsningar, då skulle det bli lättare.

Behöver förberedas

Risken är att många inte nås av tillräcklig information.

– Processen förra gången var också ganska snabb. På tre månader skulle man hinna få ihop alla, ha köpstämma och lämna ett förslag till kommunen. Trots att man kunde få förlängd tid på sig så räckte det ändå inte.

Även skicket på fastigheterna spelade roll.

– Många hus hade inte fått något underhåll och då ville man inte köpa av den anledningen.

SVT rapporterade · Miljonprogrammet 50 år senare

Vad tänker ni om miljonprommets bostäder i Stockholm? Har ni lösningar på bristen på bostäder eller förslag till politikerna kring bostadsfrågor? Skriv till oss om era åsikter och erfarenheter.
10.45
Trodde aldrig att sossarna skulle sjunka så lågt, sälja ut allmännyttan är idiotiskt.
Socialdemokraterna i Stockholms stad är dock motståndare till dessa ombildningar. Majoriteten bestående av M, MP, L, KD och C är de som driver på.
11.29
Det är bra att ni tydliggör vilka som är för och emot förslaget, många Stockholmare vet inte vem som styr Stockholmstad.
Är emot ombildning men förstår behovet av variera bostadformer på samma stadsdel om vi ska bryta segregationen. Tyvärr har många boende i dessa områden inte dom ekonomiska förutsättningar till att köpa en bostad. Hyresrätter ger alla möjlighet till tak över huvudet till rimlig pris!
11.29
Med tanke på att många av dessa hus lär behöva stambytas inom en hyfsad snar framtid känns utförsäljningen som ett sätt för de allmännyttiga bolagen att lämpa över denna, ofta stora kostnad, på kommande bostadsrättsföreningar och nuvarande hyresgäster.
11.30
Det en ombildning gör i praktiken är att man gör folk hemlösa. Jag själv hade en hyresrätt i centrala Göteborg i 23 år. Nya grannar flyttade in i huset och bildade en bostadsrättsförening för att på så sätt få bort oss som ville ha kvar hyresrätten som bostadsform. De var också aktiva i hyresgästföreningen. Utfrysning, mobbning och trakasserier gjorde att vi gamla hyresgäster till slut drevs bort. Jag blev själv hemlös på det sättet för några år sedan, och jag fick flytta till en helt annan del av landet, fick mitt liv fullständigt raserat. När hyresrätter är så otillräckligt få som idag, borde det vara förbjudet med ombildningar. En tvingande lag borde finnas för detta, samt att också bygga billiga hyresrätter. Hyresvärdarna skulle inte heller få ställa krav på hyresgäster ang. inkomst och skulder, det gör i sig att många aldrig kommer in i bostadskön och får chans till en bostad.Varför går bostadskrisen aldrig att lösa?
11.46
Många är besvikna på Miljöpartiet som innan valet lovade att inte ombilda några lägenheter. Folk är rejält oroliga nu när de vikt ner sig. Jag hoppas att dom tar sitt förnuft till fånga och försöker stoppa dessa planer
12.59
vi behöver ha kvar hyresrätter i Stockholm. Alla kan inte köpa sina lägenheter, det måste finnas valmöjligheter vilken boendeform människor vill ha.
12.59
I vissa områden uppger politikerna att det endast handlar om ett litet antal hyresrätter som kan ombildas. "Det handlar om max 38 lägenheter i Sätra och 240 i Skärholmen som kan ombildas, sa Sara Grolander (MP)." (ur lokaltidningen Skärholmen Direkt, 29 mars)

Varför ska man då överhuvudtaget ombilda? Vad kommer det att tillföra mer än att skapa oro bland hyresgästerna? Om upplåtelseformen på 38 lägenheter är så viktig, bygg istället 38 bostadsrätter i dessa områden istället för att ombilda de få relativt billiga hyresrätter som finns kvar i staden.
13.00
Mycket bra förslag. Ombildningar i förorten motverkar ghettofiering och gör att de boende tar mer ansvar för sina lägenheter och fastigheter, men även för sin närmiljö.

Kommuner ska inte slösa skattepengar på att bygga kraftigt subventionerade hyresrätter åt folk som mycket väl skulle klara att betala, de ska ordna boende åt de svagaste som inget har.
13.02
Informationen om de här ombildningarna har varit mycket bristfälliga. Många i de här berörda områdena har invandrarbakgrund. Troligen har många inte förstått de intresseanmälningar för ombildning som de skrivit på. Det förekommer också mycket fusk i samband med ombildningar. Om bostadsrättsföreningen skickat in en intresseanmälan för ombildning så borde den kontrolleras. Alla hyresgästerna borde kontakta hyresbolaget och kontrollera så att inget fusk skett och ingen skrivit att några hyresgäster vill ombilda som inte vill det. De hyresgäster som har ändrat sig borde också kontakta hyresbolaget och klargöra det innan hyresbolaget tagit beslut om intresseanmälan. Allt som gäller ombildningarna borde gå korrekt till.

Här är kraven för ombildning

Visa
  • Över hälften av de boende måste teckna intresse för att bostadsbolaget ska genomföra en värdering och lämna ett erbjudande.
  • Minst hälften måste förbinda sig att köpa sin lägenhet.
  • För att ombildningen sedan ska kunna genomföras krävs att två tredjedelar röstar ja på köpestämman.

Källa: Stockholms stad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Miljonprogrammet

Mer i ämnet