Nätverket ”127-tillhör oss” organiserar motståndare till ombildningarna i Skärholmen och Sätra. Hör hur de resonerar. Foto: SVT

De vill stoppa ombildningar i söderort

Uppdaterad
Publicerad

Nätverket ”127- tillhör oss” vill övertala invånarna i Skärholmen och Sätra att inte gå med på utförsäljningen av allmännyttan. De menar att ensamstående, låginkomsttagare och personer med osäkra anställningar kommer att drabbas hårt av ombildningarna.

– Många kommer inte att ha råd att köpa sina lägenheter, vart ska de istället ta vägen? Vi känner oss oroliga över att människor inte har den korrekta informationen om vad ombildningar egentligen innebär, det handlar om vår trygghet, säger Sätrabon Paloma W Varelamontes som är talesperson för 127.

Genom att dela ut flygblad och protestera mot ombildningar på bland annat stadsdelsnämndens möte hoppas de kunna övertala söderortsborna att inte gå med på ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter. De tillbakavisar politikernas argument i det blågröna styret om att fler ska få möjlighet till att göra en bostadskarriär och att ombildningar ska främja integrationen. Istället menar nätverket att ombildningar inte platsar i området då många av invånarna är låginkomsttagare med osäkra anställningar.

Se klippet och hör hur de resonerar kring bostadskarriär.

Här är kraven för ombildning

  • Över hälften av de boende måste teckna intresse för att bostadsbolaget ska genomföra en värdering och lämna ett erbjudande.
  • Minst hälften måste förbinda sig att köpa sin lägenhet.
  • För att ombildningen sedan ska kunna genomföras krävs att två tredjedelar röstar ja på köpestämman.

Källa: Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.