Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vad handlar majoriteten av anmälningarna om och varför har så få valt att anmäla för att få ersättning för vårdskada i coronavården? Löf:s chefläkare Pelle Gustafson svarar. Foto: SVT

Coronavården: Få har anmält ersättning för vårdskada i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

80 anmälningar om ersättning för vårdskada i coronavården i Stockholms län har gjorts till Löf, regionernas gemensamma försäkringsbolag, under pandemin. Det är bara drygt en procent av alla anmälningar som gjorts. Hittills har ungefär 200 000 kronor betalats ut till patienter och anhöriga.

I hela landet har 310 anmälningar om ersättning för vårdskada i coronavården gjorts fram till augusti 2021. Drygt 40 procent av ärendena är utredda och hittills har cirka 640 000 kronor betalats ut i ersättning till patienter eller närstående, varav drygt 200 000 kronor i Stockholms län.

För första gången på ett decennium minskade antalet anmälningar i fjol. Under 2020 tog Löf emot totalt 3 774 anmälningar om ersättning från Region Stockholm, en minskning från 3 814 anmälningar året före. Orsaken till minskningen är pandemin och den uppskjutna planerade vården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet