Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vansinnesföraren Hassan i rätten: ”Har inga ursäkter” Foto: Veckans brott/SVT

Fängelse för dödskrasch på Örbyleden

Uppdaterad
Publicerad

En 20-årig man döms till fängelse i tre år och tre månader för att ha orsakat en trafikolycka med dödlig utgång på Örbyleden i södra Stockholm i januari. I olyckan omkom en man i 50-årsåldern och ytterligare en person skadades, liksom den nu dömde mannen.

Olyckan inträffade natten mot den 14 januari i år, då polisen jagade den 20-årige mannen, som körde en stulen bil. Jakten, som gick i hastigheter över 200 kilometer i timmen, inleddes efter att 20-åringen inte stannat på polisens tecken.

Biljakten slutade med att den nu dömde mannen orsakade en allvarlig trafikolycka på Örbyleden i Bandhagen. I krocken omkom en man i 50-årsåldern, och 20-åringen och ytterligare en person skadades.

Nu döms mannen till fängelse i tre år och tre månader för bland annat grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och grov vårdslöshet i trafik. Mannen hade även tio månader kvar av ett fängelsestraff där han var villkorligt frigiven, så de tio månaderna läggs till på fängelsedomen.

SVT:s Veckans brott har tagit del av förhören med Hassan från rättegången som skedde bakom stängda dörrar.

– Jag försätter mig i jävligt dåliga situationer jämt. Jag tar fullt ansvar för det jag har gjort och jag har tagit väldigt dåliga beslut. Jag vet att jag har ställt till med väldigt mycket lidande för den här familjen, säger Hassan i rättegången.

Misstänkt för mer än 200 brott

Den nu dömde 20-åringen är samma person, ”Hassan”, som Uppdrag Granskning gjorde ett program om under hösten 2019. Programmet handlade om straffrabatt och bland annat berättades att den unga mannen, då 19 år, var misstänkt för över 200 brott.

Mannen har vid tidigare tillfällen kört ifrån polisen. En händelse som utspelade sig norr om Stockholm fångades på film av polisen. Se klippet nedan.

Göran Witt-Strömer har varit Hassans advokat sedan han var 16 år.

– Hans brottslighet har utvecklats och blivit mer omfattande och i viss mån grövre också. Men ungdomshem är bättre än fängelse för det är en ännu värre plantskola, säger han till Veckans brott.

”Blev inte överraskad”

Förundersökningsledaren Tobias Becker har tidigare utrett brott som ”Hassan” begått. Han har tidigare sagt att han inte blev förvånad över att ”Hassan” orsakat en allvarlig olycka.

— Jag blev inte överraskad. Det var något vi gått och väntat på tyvärr. Vi har ju sett signalerna tidigt. Det är en oförmåga hos samhället att man inte kan komma till bukt med den här typen av individer, som har den här drivkraften. Vi har inte de verktygen, sa Tobias Becker efter olyckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Veckans brott

Mer i ämnet