Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här sammanfattar vi den dödliga hissolyckan på en minut. Foto: Per Sjöberg/SVT

Erfaren byggarbetare bland de döda i hissolyckan

Uppdaterad
Publicerad

Flera migrantarbetare finns bland de döda i hissolyckan i Sundbyberg, bland annat en erfaren byggarbetare i 50-årsåldern.

– Han var jättesnäll och en bra far. Alla är i chock. Det är så orättvist när sådana människor dör, säger mannens vän.

En av de omkomna i den svåra olyckan i måndags är enligt uppgifter till SVT Nyheter en rysk medborgare i 50-årsåldern från Dagestan. En nära vän till mannen berättar att mannen hade bott 15-16 år i Sverige, och under hela tiden jobbat som byggarbetare. Hon berättar att mannen innan olyckan sagt att han var rädd för arbetshissar ute på byggen och att han därför brukade ta trapporna istället. 

– Meningen med hans liv var hans familj och han gjorde allt för att försörja dem, men se bara vad det kostade honom, säger mannens vän, och berättar att de har haft en minnesstund i hemmet.

Hissolyckan i Sundbyberg

Vanligtvis ska mannen ha jobbat på byggen på andra ställen och vännen tror att han var i Sundbyberg i måndags för att lära upp nyanställda, eftersom han var erfaren.

Insamling för anhöriga

Enligt fackförbundet SAC Syndikalisterna ska också två ukrainska byggarbetare vara bland de döda och facket har nu startat en insamling för de anhöriga.

En annan av personerna som omkom i olyckan var hemmahörande i Sundsvalls kommun. SVT Nyheter Västernorrland har varit i kontakt med bekanta och anhöriga till den avlidne som var i 25-årsåldern. Ingen vill uttala sig och man säger sig inte veta så mycket om vad som egentligen hände. 

Åklagare: En person hoppade ur hissen

På onsdag kväll bekräftade åklagare Gunnar Jonasson för P4 Stockholm att en person ska ha hoppat ur hissen som föll vid en byggarbetsplats i Sundbyberg där fem personer dog.

Ytterligare en person ska ha varit på väg in i hissen, men hann inte kliva på innan den föll.

SVT har sökt åklagarmyndigheten, som inte lämnar ytterligare kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hissolyckan i Sundbyberg

Mer i ämnet