Första coronatesterna på äldrepersonal – var sjunde positiv

Uppdaterad
Publicerad

De första testerna av personal inom äldreomsorgen har nu analyserats. Av de som provtagits hade 15 procent haft covid-19 och flera hade inte haft några sjukdomssymptom. Storskalig testning av äldrepersonal skulle kunna motverka vidare spridning, det menar föreståndare på äldreboenden och läkare SVT talat med.

I ett första skede har 200 personer som arbetat på ett tiotal olika äldreboenden runt om i Stockholm provtagits. Av dessa hade 15 procent antikroppar mot coronaviruset vilket tyder på att de varit sjuka i covid-19. Nio personer hade antikroppar utan att de känt av några sympton.

– En del av de testade har inte haft symptom som skulle tyda på att de har haft covid-19, säger Stefan Amér, enhetschef och läkare på Familjeläkarna.

Inte haft symptom

Idag kan coronasmitta konstateras på runt hälften av äldreboenden i Stockholm. Det faktum att personal visat sig bära på covid-19 när de arbetat utan att ha symptom kan vara en förklaring till spridningen.

– Det är oroväckande, säger Aviva Kraitsik, verksamhetschef på ett av Stockholms stads äldreboenden.

 Hör mer i videon nedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet