Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tim berätta om hur kommunens beslut att vräka honom har påverkat honom. Foto: Tomas Blideman/SVT

Här försöker Österåker dumpa Tim till en annan kommun

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Österåker kommun valt att vräka 28-årige Tim som sedan länge haft rätt till LSS garanterade kommunen att han inte skulle hamna på gatan. Under SVT:s granskning ville kommunen istället lösa Tims situation på ett annat sätt: föra över hans ärende till Vallentuna kommun.

SVT Nyheter Stockholm har tagit del av 28-årige Tims journaler och läkarintyg. Trots att det tydligt framgår att han har samma behov som när han beviljades LSS valde Österåker kommun att dra in den.

– Det känns som att man har en hel kommun emot sig, säger Tims mamma Anita Engström.

”Kommunen har alltid de juridiska resurserna”

Tim överklagade beslutet vilket ledde till att Österåker kommun valde att göra en rättsprocess av hans fall. I Svea hovrätt gick rätten på kommunens linje och Tim skulle därför vräkas.

– Vi ser hur kommuner ger avslag på ansökan för att det ska pröva rättsligt. Kommunerna har alltid de juridiska resurserna. Den eskilda individen eller den närstående har inte det. Så där blir det ju en rättsosäkerhet, säger Mats Jansson, sakkunnig utredare Autism Sverige.

Försökte få Tim att byta kommun

Kommunen garanterade dock att Tim inte skulle bli hemlös och till slut fick Tim en lägenhet via socialtjänsten. Men innan dess försökte kommunens handläggare få Tim att flytta till Vallentuna kommun och därmed göra hans ärende till ett ärende för Vallentuna.

SVT Stockholm har länge granskat Tims fall och i videon kan du höra när kommunen försöker få Tim att flytta till Vallentuna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.