Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots att straffet sänktes är försvarsadvokaten Robin Söder och hans klient besvikna. Foto: Kovan Alshawish/Leonora Toplica, SVT

Hovrätten sänker straffet för Vällingbyflickan som mördade sin lillebror

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten lindrar straffet för den minderåriga flickan i tonåren som dömdes för att ha mördat sin yngre bror i Vällingby i somras. Flickan döms nu till sluten ungdomsvård i två år och sex månader, vilket är två månader kortare än vad tingsrätten dömde till. 

– Vi kommer troligtvis överklaga domen till Högsta domstolen, säger flickans försvarsadvokat Robin Söder.

Det var den 16 juli förra året som polisen larmades om händelsen och tonåringen greps på brottsplatsen. Dagen efter avled brodern, ett barn under 15 år.

I februari dömdes flickan för mord med sluten ungdomsvård i två år och åtta månader som straff. Ett straff som nu alltså lindras med två månader.

”Hovrätten delar fullt ut tingsrättens bedömning om vad som är utrett i målet”, står det i domen.

Flickan dömdes även att betala skadestånd om 130 000 kronor till vårdnadshavaren. Den minderåriga flickan har erkänt gärningen men menar att det rörde sig om en olyckshändelse under ett bråk och inte mord. Det var flickan och hennes försvarare som överklagade domen till hovrätten.

– Vårt arbete gick ut på att hon skulle bli frikänd från mord. Nu döms hon ändå för mord och det är ju en besvikelse, säger försvarsadvokaten Robin Söder.

Vad är det som är bristfälligt i hovrättens bedömning enligt flickans advokat? Starta klippet för att höra svaret.

Socialtjänsten: Flickan har varit våldsam tidigare

Enligt tingsrättsdomen ska det ha funnits en historik av konflikter mellan flickan, den nu döda yngre brodern och vårdnadshavaren. I utredningar från socialtjänsten har det framkommit att flickan tidigare betett sig våldsamt mot sin lillebror. Och polis ska tidigare ha larmats till bostaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.