Illustration av de nya Stockholmshusen Foto: Nyréns arkitektkontor

Stockholmshusens ”låga” hyror får kritik från oppositionen

Uppdaterad
Publicerad

De så kallade Stockholmshusen är 5 000 hyreslägenheter som skulle byggas till en lägre produktionskostnad för att få ner hyrorna. Nu har man fastställt maxnivån för hyrorna och en trea kommer att hamna på knappt 10 000 kronor i månaden.

2015 presenterade den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stad en ny bostadssatsning. Syftet var att få igång bostadsbygget och målet var att byggstarta 5 000 hyreslägenheter inom fem år.

– Det här är ju helt nödvändigt för att ungdomar ska kunna få bostad. De här lägenheterna kommer att bli väldigt efterfrågade, det är helt klart, säger Jan Valeskog (S) stadsbyggnadsborgarråd i Stockholms stad.

Val 2018 – #dinröst

”Som ett första steg är vi väldigt nöjda”

Genom att massproducera hyreslägenheter skulle man få ner produktionskostnaderna och därmed även hyrorna. När konceptet först presenterades framgick det att hyran för en normaltrea skulle ligga på mellan 7 500 och 10 500 kronor i månaden.

Nu är maxnormhyran fastställd till 1 550 kronor per kvadrat och år, vilket innebär att hyran för en normaltrea som högst blir 9 945 kronor i månaden.

– Det kan inte bli högre än så men det kan bli lägre. Vi hade naturligtvis velat komma ännu lägre men som ett första steg är vi väldigt nöjda, säger Jan Valeskog (S).

Kritik från oppositionen

Nu riktas skarp kritik från oppositionen. Liberalerna menar att hyresnivåerna är långt ifrån vad majoriteten lovade.

– Nu kan vi konstatera att majoritetens projekt med att bygga kommunala lägenheter med lägre standard har blivit ett misslyckande. Nu behövs andra åtgärder för att göra det möjligt för fler med lägre inkomster att få någonstans att bo, säger oppositionsborgarråd Lotta Edholm (L) i ett pressmeddelande.

Jan Valeskog (S) menar dock att de lyckats få ner hyrorna med upp till 3 000 kronor per månad i jämförelse med snittpriserna i övrigt.

– Här bevisar vi att vi kan sänka hyrorna, att de vågar säga som de gör är otroligt vågat, de försöker slå blå dunster i ögonen på väljarna, säger han.

– Majoriteten har vid flera tillfällen hävdat att hyrorna kommer att hamna i det lägre uppskattade spannet, men så har det inte blivit. Vi kan nu se att byggkostnaderna för de billigaste Stockholmshusen är högre än de billigaste lägenheterna som byggdes under alliansens tid. Dessutom hamnar hyresnivå på en nivå som är betydligt högre än genomsnitthyra i det befintliga beståndet. Så några billiga hyresrätter för vanligt folk är det verkligen inte fråga om, utvecklar oppositionsborgarråd Lotta Edholm (L). 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet