– Det går inte att betala drygt 3 000 mer i månaden när man är pensionär, säger Urban Johansson, vice ordförande i den lokala hyresgästföreningen. Foto: SVT

Hyreshöjningar i Bredäng tvingar låginkomsttagare att flytta

Uppdaterad
Publicerad

Efter år av protester från hyresgäster, har fastighetsbolaget Stena nått en överenskommelse med Hyresgästföreningen om renoveringarna av hundratals lägenheter i Bredäng. Men de nya hyrorna kommer tvinga många att flytta. Det menar boende som nu själva har anmält höjningarna till hyresnämnden.

Fastigheterna i Bredäng är från mitten av 1960-talet, och liksom många andra hus som byggdes under miljonprogramsåren är de slitna. 2014 meddelade Stena att man ville genomföra stambyten och renoveringar i de cirka 350 lägenheterna. Sedan dess har förhandlingar pågått mellan fastighetsbolaget och Hyresgästföreningen, något som Stockholm direkt har bevakat.

Parternas överenskommelse innebär att hyran höjs med omkring 40 procent efter renoveringen. För Urban Johansson och hans fru som bor i en trea handlar det om 3 000 mer i månadshyra.

Miljonprogrammet

– Då måste vi skaffa något annat för det har man inte råd med som pensionär. Pengar man har sparat undan är inte för att betala hyran, utan den ska pensionen räcka till, säger Urban Johansson, vice ordförande i den lokala hyresgästföreningen.

En fjärdedel flyttar vid renoveringar

Aleksandar Sikuljak har startat Bredängs boendenätverk för att organisera hyresgäster mot de höjda hyrorna. Han undrar var låginkomsttagare ska ta vägen efter renoveringar som den i Bredäng. Enligt en rapport från Boverket flyttar i snitt en fjärdedel av hyresgästerna i samband med omfattande renoveringar.

– De vill höja hyrorna och få bort oss, det är så det känns. Annars kan folk söka bostadsbidrag och då är det staten som betalar, alltså alla, för att vi ska ha råd att bo kvar, säger Aleksandar Sikuljak.

Bredängs boendenätverk menar att Stena borde hålla nere standarden något vid renoveringen och därmed även hyrorna.

Stena Fastigheter svarar

Lena Rydow, fastighetschef på Stena Fastigheter, avböjer en inspelad intervju men skriver i ett mejl till SVT:

”Det vi tillför som inte finns idag är elektroniska passersystem i portar, säkerhetsdörrar till lägenheterna, el med modern säker standard och badrum som är av årets modell. Tekniskt är husen slitna och det är mycket vattenskador”.

För att underlätta för de som bor kvar ska hyran höjas stegvis under fem år. Det första året betalar hyresgästerna 80 procent av sluthyran. Hyresgästerna kan avstå från att byta kök vid renoveringen och få lägre hyra.

”Det finns möjlighet för den som väljer det att byta bostad inom Stenas bestånd (Sätra/Bredäng) och via bostadsförmedlingen”, skriver Lena Rydow.

Så blir hyrorna

Så här blir de nya hyrorna, räknat på dagens hyresnivå. Källa: Hyresgästföreningen

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonprogrammet

Mer i ämnet