Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En kraftig brand bröt ut på soptippen Kassmyra i Botkyrka. Foto: Blåljusbilder

Branden under kontroll på Think Pinks tidigare soptipp i Botkyrka

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner på soptippen Kassmyra i Botkyrka, söder om Stockholm. Anläggningen arrenderades tidigare av det konkursförsatta bolaget Think Pink, vars företrädare misstänks för grovt miljöbrott. Branden beskrevs till en början som kraftig och ett VMA utfärdades, men plockades bort tidigt på måndagsmorgonen.

Larmet om branden kom in strax efter klockan 16 på söndagen.

– Det var en privatperson som ringde in och larmade, säger Andreas Blomquist, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Runt 10 000 kubikmeter sopor uppskattades brinna till en början med lågor upp till sju-åtta meter höga.

– Vi är sex stationer på plats, vilket innebär 15-18 bilar. Hur lång tid det tar att släcka går inte att säga så här tidigt. Det kan ta allt från tre timmar till tre veckor, sade Andreas Blomquist under söndagen.

VMA utfärdades

Senare under kvällen utfärdades ett VMA. Räddningsledare uppmanade alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation då röken förväntades sprida sig och släckningsarbetet pågå under natten.

VMA-meddelandet plockades bort vid sextiden på måndagsmorgonen, då det inte längre fanns någon fara för allmänheten.

– Det är väldigt lugnt och kontrollerat på platsen och vi har haft en station där över natten. Vi kommer att finnas kvar på platsen för att bevaka, men kommer dra ner på personal under dagen, säger Andreas Blomquist.

På måndagsmorgonen var sophögen som brann cirka 25 gånger tio meter stor och sju till åtta meter hög.

Orsaken till branden är ännu oklar och i nuläget finns ingen misstanke om brott.

– Vi är inte inkopplade i detta, säger polisens presstalesperson Carina Skagerlind.

Skandalomsusad soptipp

Företrädare för Think Pink, som tidigare drivit anläggningen, misstänks bland annat för grovt miljöbrott efter anklagelser om att det finns risk att kemikalier och oljespill från tippen går rakt ut i grundvattentäkten Uttran – vilket i värsta fall kan påverka dricksvattnet i privata brunnar i Botkyrka och Salem.

En granskning som SVT gjorde tidigare i år visade att sopberget i Kassmyra svällt över sin tillåtna storlek och blockerar totalt nio brunnar. När markägaren kontrollerade en av brunnarna, på uppmaning av polisen, saknades partikelfilter helt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandalerna med sophögar

Mer i ämnet