Hör Ludde berätta om misshandeln – och skolans svek. Foto: Daniel Hols/SVT

Ludde blev misshandlad av skolkamrat – fick anmäla själv

Uppdaterad
Publicerad

Den då 14-årige Ludde blev sparkad i huvudet av en annan elev på Björknässkolan i Nacka. Efter händelsen fick Ludde själv kontakta sina föräldrar och polisanmäla händelsen.

– Jag trodde att om det sker ett brott på skolan så tar skolan ansvar, säger Ludde till Veckans brott.

Enligt Ludde startade bråket med att den andra eleven frågade om han ville slåss. När svaret blev nej blev han puttad mot en vägg tre gånger. Därefter hamnade han på rygg på golvet och med den andra eleven över sig. För att försvara sig ger han den andra eleven en örfil. Det slutar med att Ludde får en hård spark i huvudet av den andra eleven.

Skolsköterskan ville inte prata med föräldrarna 

Hos skolsköterskan fick Ludde själv kontakta sina föräldrar. Men när de ville prata med sköterskan så ville hon enligt Ludde inte ta telefonen. Ingen från skolan hörde av sig till familjen och de fick kontakt med skolan först efter att Ludde hade mejlat till sin mentor. Senare på kvällen valde Ludde att själv ringa till polisen för att anmäla misshandeln.  

Veckans brott

– Det var det enda rätta kände jag. Jag ville bara känna mig trygg i framtiden och att låta det där gå kommer bara bli sämre. När jag ringde för att göra en polisanmälan var det en tjej som sa att det var jättekonstigt att skolan inte gjorde någonting, säger han. 

Dömdes för misshandel 

Eleven som hade sparkat Ludde åtalades. Han vill inte kommentera händelsen till SVT men i förhör säger han att Ludde gjorde krokben på honom och att han puttade Ludde tre gånger men att han inte frågade om han ville slåss. Han berättar att han fick ett knä i magen och för att få bort det drog han ner Ludde på marken.  

Han säger att han sparkade honom som en ren reflex efter att han fått örfilen. Efteråt blev han ledsen när han insåg att han träffat ansiktet. 

Han säger att han har bett Ludde om ursäkt. 

Tingsrätten dömde skolkamraten för misshandel eftersom han befann sig i överläge gentemot Ludde från det att de hamnat på golvet och att han då sparkade Ludde i huvudet. 

Rektorn vill inte kommentera fallet

Monika Neuman är rektor på Björknässkolan där Ludde går. Hon säger att man gör en bedömning från fall till fall hur man hanterar en misshandel och att det finns rutiner för hur man ska hantera det. Hon vill inte kommentera Luddes fall.

– Jag kan inte gå in på det här specifika fallet. Jag kan bara beklaga hans upplevelse, säger hon.

Se hela reportaget i Veckans brott ikväll kl 21.30 i SVT 1 eller på SVT Play från kl 20.

Brott i skolan

51 procent av alla niondeklassare uppger att de utsatts för brott. 

De vanligaste brotten är misshandel, sexuella kränkningar hot. 

En stor del av brotten sker i skolan. När det exempelvis gäller lindrig misshandel sker 59 procent av brotten i skolan.  

Endast 10-20 procent av brotten polisanmäls.  

Källa: Brå:s skolundersökning från 2018

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Veckans brott

Mer i ämnet