Annika Sandqvist och Pernilla Backman, socialsekreterare i Spånga-Tensta. Foto: SVT/Martin Lundberg

Mer resurser till polisen ökar kraven på socialtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Det går inte att budgetera för fler poliser utan att också ge mer resurser till socialtjänsten. Det anser socialsekreterarna i Tensta i Stockholm, en av de förorter som polisen pekar ut som ett särskilt utsatt område.

Annika Sandqvist och Pernilla Backman är socialsekreterare i Spånga-Tensta. Där finns stora problem med gängkriminalitet och nästan alltid finns narkotika med i bilden. Deras mål är att nå de unga innan de hamnar i missbruk och kriminalitet.

För två år sedan förstärkte socialtjänsten i Spånga-Tensta sin bemanning. Tack vare det har de lyckats få kontakt med dubbelt så många missbrukare som tidigare. Samtidigt vet de att de bara kan hjälpa en bråkdel.

Agenda

Vill kunna hjälpa fler

– Självklart finns det fler att nå och det vill vi utveckla vidare för att kunna få in fler som är i behov av hjälp, säger Annika Sandqvist.

– Hade vi varit en eller två socialsekreterare till hade vi kunnat lägga ännu mer engagemang på samverkan och att nå och fånga upp fler unga, säger Pernilla Backman.

En stor del av missbrukarna får de kontakt med via så kallade orosanmälningar från andra myndigheter, som skolan och polisen. Ju bättre bättre polisen blir på att plocka in folk med exempelvis drogproblem, desto fler ärenden hamnar på Pernillas och Annikas bord.

”Ekvation som inte går ihop”

Alla politiska löften om tusentals fler poliser måste enligt Pernilla och Annika hänga ihop med mer resurser till socialtjänsten.

– Det är en ekvation som inte går ihop. Med ökade resurser till polisen så får de tag i fler och fler lagförs. Det skulle naturligtvis öka inflödet hos oss. Med de ökade resurserna kommer det i rakt led ge en ökad arbetsbelastning på socialtjänsten, säger Pernilla Backman.

Se reportaget och efterföljande studiodebatt i Agenda söndag 17 november kl 21.15 i SVT2 och SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet