Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagaren berätta mer om åtalet i videon. Foto: TT

Nio åtalas för hämndaktion kopplat till dödsskjutningen av 12-åriga Adriana

Uppdaterad
Publicerad

Efter dödskjutningen av 12-åriga Adriana åtalas nu de tilltänkta måltavlorna för bland annat försök till mord, medhjälp till mord och förberedelse till mord under hösten 2020.

Två av männen som åtalas för mordförsök befann sig vid McDonalds i Norsborg när 12 åriga Adriana sköts till döds. Enligt åklagaren var männen den egentliga måltavlan och de misstänks nu för att ha planerat att en hämndaktion på skyttarna.

–  Man organiserar och planerar kan vi då se i skychattar som vi har tagit del av. Man tar även hjälp av ett annat nätverk för att lura fram målsägande. Det lyckas man med och den sjunde september 2020 blir målsägande beskjutna med pistol och automatvapen , säger kammaråklagare Ida Arnell.

Åtalet är alltså nära kopplat till dödsskjutningen av tolvåringen, där åtal kommer att väckas senare i höst och är del av en större brottsutredning. Det åtalet innefattar förutom mord även bland annat grov misshandel, förberedelse till mord och försök till mord, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Hävda häktningar

Enligt pressmeddelandet hävdes förra veckan häktningen av två män som befinner sig i Turkiet, misstankarna mot dem gällde mord och försök till mord och var en del av brottsutredningen. Misstankarna har nu lagts ner då åklagaren bedömde att det inte fanns tillräckligt med bevis för att väcka åtal.

– En man kommer alltjämt vara häktad i utevaro och internationellt efterlyst för mord och försök till mord, säger vice chefsåklagare Anna Svedin.

Två år sedan dödskjutningen av Adriana

Det var den 2 augusti 2020 som 12-åriga Adriana av misstag träffades av en pistolkula i Norsborg när hon var ute och promenerade med sin hund. Skjutningen väckte stor uppmärksamhet och tidigare i augusti hedrades Adrianas minne med ett blomstertåg genom Hallunda på tvåårsdagen av hennes död.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.