Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Marcus Ekman, kommunfullmäktiges ordförande i Botkyrka, om varför han och åtta andra lämnar Socialdemokraterna för att bli politiska vildar. Foto: SVT

Nio socialdemokrater blir politiska vildar i Botkyrka

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktiges ordförande, ytterligare fem socialdemokratiska ledamöter och tre ersättare blir politiska vildar i Botkyrka. Det kan SVT Nyheter Stockholm avslöja idag, onsdag. De nio skriver i ett öppet brev att de nått vägs ände efter att Centerpartiet uteslöts ur majoritetssamarbetet i helgen.

De nio vildarna kommer att fortsätta att stå bakom det lokala valprogrammet men kommer inte att göra det som medlemmar i Socialdemokraterna i Botkyrka. Marcus Ekman, kommunfullmäktiges ordförande som har det högsta ämbetet i kommunen, samt Robert Aslan som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden är två av de som nu blir politiska vildar.

”Vi är och förblir socialdemokrater, men kan inte längre vara en del av den dysfunktionella lokala partiorganisationen som präglas av vänskapskorruption”, skriver de nio politiska vildarna.

– Att de nio personerna hoppar av kommer inte som en chock. Det är samma personer som har ställt till med bråk och motarbetat partiet och mig både internt och i media. Men jag är förvånad över att de vill sitta kvar i fullmäktige och åstadkomma politiskt kaos och eventuellt se till att Sverigedemokraterna och Partiet Nyans skulle kunna få en vågmästarroll i politiken, säger Emanuel Ksiazkiewicz (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

C uteslöts – det var droppen

Bakgrunden, enligt brevskrivarna, är turbulensen runt ABF:s fritidsgårdar våren 2022. I helgen uteslöts Centerpartiet ur majoritetsstyret och brevskrivarna framhåller att det följer ett mönster: ”alla de som stått upp för beslutet att stänga fritidsgårdarna och frysa det ekonomiska stödet till studieförbundet ABF har fått lämna sina uppdrag i partiet eller kommunen”. Centerpartiets kommunalråd Dag Ahlse var den som fattade det formella beslutet att stänga fritidsgårdarna efter att det framkommit att grovt kriminella personer vistats där. Han satt då som vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– Man använder det som svepskäl till att rättfärdiga en personkonflikt i media, säger Emanuel Ksiazkiewicz.

Hör Marcus Ekman, kommunfullmäktiges ordförande, om varför han blir politisk vilde i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.