Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vice chefsåklagare Anna Svedin om hovrättsdomen och vad de krypterade Sky-chattarna inneburit för bevisningen. Foto: Robin Bäckman/TT / Michelle Derblom Jobe/SVT

Två män får livstids fängelse i hovrätten för mordet på Adriana

Uppdaterad
Publicerad

I april dömdes tre män till livstids fängelse för mordet på 12-åriga Adriana i Botkyrka sommaren 2020. Samtliga mordmisstänkta har genomgående nekat till brott och domen från Södertörns tingsrätt överklagades. Nu dömer Svea hovrätt två män till livstids fängelse för mordet. Den tredje mannen döms istället för bland annat förberedelse till mord i ett annat fall.

Hovrätten slår fast den tidigare livstidsdomen för två av männen, som döms för mordet på Adriana och mordförsök på flera andra personer som befann sig på platsen. En av de två livstidsdömda är gängledaren Maykil Yokhanna med koppling till Västerås. Han pekas ut som ledare för ett kriminellt nätverk i södra Stockholm och är tidigare dömd för bland annat grovt vapenbrott.

I januari 2020 blev han beskjuten när han satt i en bil tillsammans med sin gravida flickvän och en kompis i Kungens kurva. Kompisen dog och Maykil Yokhannas flickvän skottskadades. Gängledaren var den som skytten egentligen var ute efter.

Mordet på 12-åriga Adriana

De andra två männen som döms under fredagen i Svea hovrätt har inte haft samma maktposition och brottsregister som gängledaren.

Tredje person frias för mord

Den tredje personen som tidigare dömts till livstids fängelse frias nu från mord och mordförsök, men döms till nio år och åtta månaders fängelse för bland annat förberedelse till mord i ett annat fall. Orsaken till att hans straff sänks är att hovrätten anser att det inte är bevisat att han medverkat på det sätt som åklagaren påstått.

– Utredningen i målet har varit mycket omfattande och det har också handlat om en hel del ny bevisning i hovrätten. När det gäller hovrättens bedömning av åtalet mot den person som nu frikänns för mord och försök till mord anser hovrätten att bevisningen mot honom inte räcker för en fällande dom, säger hovrättsrådet Angelica Jonsson i ett pressmeddelande.

De två män som döms för mordet på den 12-åriga flickan ska efter hovrättens dom betala ett högre skadestånd till flickans mamma.

Alla tre män är fortsatt frihetsberövade.

Lina Holmgren företräder den man som frikändes från mordet, så här sa hon efter rättens besked:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör advokat Lina Holmgren berätta hur hon och hennes klient ser på domen. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på 12-åriga Adriana

Mer i ämnet