Yvonne Dellmark, ordförande i Läkarföreningen vid Karolinska Universitetssjukhuset. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

”Olyckligt att stoppet sker under influensatoppen”

Publicerad

Nya Karolinska inför ett driftsstopp av it-nätverket under 24 timmar. Man gör det samtidigt som influensaperioden når sin topp.
– Just nu är det fullt på sjukhusen i länet och det är ett högt tryck som en följd av att det är influensatider, säger Yvonne Dellmark, ordförande för Läkarföreningen på Karolinska Univeristetssjukhuset.

Med start måndag klockan 10 införde Nya Karolinska ett driftsstopp för att byta ut delar av it-systemet. Läkarföreningen på Karolinska Universitetssjukhuset ifrågasätter tidpunkten för driftsstoppet.

– Att många får influensa och blir sjuka under den här tiden av året är ju ingen hemlighet, det inträffar varje år. Att man genomför driftsstoppet just under toppen av influensatiden är olyckligt, säger Yvonne Dellmark.

Borde man ha gjort stoppet under en annan tid än under influensatiderna?

– Egentligen borde man ha gjort rätt från början så man inte behövt göra det här alls. Det är tråkigt att stoppet behövs, men det är bra om det leder till ett gott resultat, säger Yvonne Dellmark.

”Finns inga bra tillfällen att stänga ett nätverk”

Enligt Stefan Schildt, it-direktör på Stockholms läns landsting, så begränsar bristerna i nätverket landstinget i hur man kan använda sjukhuset idag, och därför behövs något göras nu.

– Det finns inga bra tillfällen att stänga av ett nätverk för planerat hårdvarubyte men efter övervägningar där chefläkarna varit involverade har vi kommit fram till att det här var den mest lämpliga tidpunkten. Det här är nödvändiga åtgärder för att nätet ska vara mer robust och för att undvika oväntade driftsstopp, säger Stefan Schildt.

Vill se ordentliga tester

Socialdemokraterna har tidigare krävt att all inflyttning av ny vård på Nya Karolinska i Solna (NKS) ska stoppas till dess att it-systemet fungerar stabilt. Även Yvonne Dellmark menar att it-systemet måste testas ordentligt efter driftsstoppet och innan någon annan verksamhet förs över från gamla Karolinska till NKS.

– Inför den senaste överflytten sa man att it-systemet fungerade bra. Men sedan, när verksamheten var på plats, så visade det sig att det inte alls fungerade bra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer