Oro på Grand Hôtel inför kontroversiell gala

Uppdaterad
Publicerad

När flera hundra högerpopulister från Europa samlas till gala på Grand Hôtel är det många i personalen som känner stor oro inför att behöva arbeta under kvällen. Men ledningen vill inte kommentera uppgifterna.

När anställda på Grand Hôtel fick veta vilka som kommer att delta på den gala som Sverigedemokraterna arrangerar, var det många som hörde av sig till facket för att berätta om både oro och obehag. Det berättar Per Persson som är avtalssekreterare på Hotell- och restauranganställdas förbund (HRF).

Per Persson

– För det första tycker vi att det är förskräckligt att det över huvud taget ska komma in odemokratiska organisationer på våra arbetsplatser. Alla ska kunna känna glädje och trygghet på jobbet men så är det inte idag, konstaterar han.

Han berättar om anställda som undrar över hur man som enskild person ska hantera situationen med att behöva serva personer som man uppfattar har en odemokratisk människosyn.

– Även om det inte blir fysiska hot så utsätts många för en psykisk press bara genom att vistas i en miljö med gäster med en rent odemokratisk människosyn. En del av våra anställda kommer från andra nationer och vissa har till och med släktingar som dödades i gaskammare under andra världskriget. Att då behöva vistas i samma lokaler med personer med en människosyn från 30-talet är inget man gör frivilligt, säger Per Persson.

Vill inte kommentera

Från ledningen på Grand Hôtel säger man till SVT Nyheter Stockholm att man inte kommenterar interna diskussioner med utomstående.

LÄS MER: EU-kritiker samlades på Grand Hôtel

Filip Odelius

– Men självklart är det allvarligt om personalen känner oro. Vår personal är ju det viktigaste vi har, men det här är inget vi pratar om utåt, säger Filip Odelius som är marknadschef på Grand Hôtel.

Odelius vill därför inte säga någonting om hur eventuella samtal förts med de anställda angående fredagens galaevenemang. Från facklig håll skräder man dock inte orden gentemot ledningen.

– Ledningen har inte varit öppna om detta evenemang och vilka som kommer att delta. Många känner sig hotade även om det inte är några direkta hot. Ledningen som känt till detta evenemang sedan länge, borde ha erbjudit anställda att slippa jobba i kväll, säger Per Person på HRF.

Förstärkt facklig närvaro

Under fredagen kommer HRF att ha flera ombudsmän på plats på hotellet utöver den lokala fackklubben.

– Vi vill finnas på plats för att se vad som händer och för att vara ett stöd till personalen, säger Per Persson.

Han säger att han inte befarar att folk kommer att bli fysiskt attackerade men att personalen utsätts för en psykisk press som inte är acceptabel.

– Det finns väl ingen arbetsplats som skulle acceptera att personalen känner sådan oro, menar Per Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Omdiskuterad prisgala

Mer i ämnet