Efterdyningarna av sprängdåden på Södermalm, till vänster, och Kista, till höger. Foto: Anders Wiklund/Pontus Lundahl/TT

Polisens nota i kampen mot gängkriminalitet: 30 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Det pågående gängkriget i Stockholm har kostat polisen mer än 30 miljoner kronor extra sedan årsskiftet. Den största utgiften är hotellkostnader i Stockholm på 19 miljoner kronor för inlånad personal, rapporterar P4 Stockholm.

För att stoppa den våg av skjutningar och sprängdåd som startades vid årsskiftet, inledde polisen en särskild händelse vilket innebär att polisen i Stockholm kan låna anställda från hela landet. Utöver hotellkostnaderna på 19 miljoner kronor så har inlånad personal inneburit en extra lönekostnad på 12 miljoner fram till den sista juni.

– Tittar man strikt ekonomiskt har man förhindrat flera mord och massor av våldsbrott, som man kan översätta till värden som är mycket mer värdefulla än vad polisinsatsen kostat, säger Teodor Smedius biträdande kommenderingschef.

Våldsvågen i Stockholm

Så här sa polisen den 28 mars 2023 efter beslutet om att inleda en särskild händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Jessica Gow/TT

Vad är en särskild händelse?

På Polisens hemsida skriver de så här:

”En plötslig, oförutsedd eller inplanerad händelse som den ordinarie polisverksamheten inte är anpassad för, och som därför ska hanteras utanför denna med en speciell organisation och ledning. Det kan handla om att det behövs extra många poliser eller speciella kompetenser.

Man kan också besluta om särskild händelse för att avlasta den ordinarie polisverksamheten.”

Exempel på andra särskilda händelser är statsbesöket av Barack Obama 2013 och terrordådet på Drottninggatan 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet