Hör varför Sandra inte vill köpa sin hyreslägenhet när frågan om ombildning köper. ”Ge mig pengarna så gör jag bostadskarriär”, säger hon. Foto: Moa Ferm/SVT

Sandra från Husby har tackat nej till två ombildningar till bostadsrätter

Uppdaterad
Publicerad

Sandra Mandell Onuorah, som även är aktiv i den lokala hyresgästföreningen, är en av hyresgästerna som snart kommer nås av frågan om ombildning, det vill säga att hennes hyresrätt omvandlas till bostadsrätt. Hennes hus ägs av det kommunala bostadsbolaget Svenska bostäder i Husby. Hon har fått frågan om ombildning tidigare, men tackat nej.

– Jag hoppas folk säger nej igen, säger hon.

Stockholms bostadsborgarråd menar att ombildningar kan ge möjlighet till bostadskarriär för de som bor i ytterstadsområden som Husby. Men Sandra tror inte att så många har råd.

Hör hela hennes svar i videon.

Här är kraven för ombildning

  • Över hälften av de boende måste teckna intresse för att bostadsbolaget ska genomföra en värdering och lämna ett erbjudande.
  • Minst hälften måste förbinda sig att köpa sin lägenhet.
  • För att ombildningen sedan ska kunna genomföras krävs att två tredjedelar röstar ja på köpestämman.

Källa: Stockholms stad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.