Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Skarp kritik efter Ivo:s granskning av äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Ivo granskat Sveriges 1700 äldreboenden ska man nu specialutreda 15 boenden i Stockholm, 91 totalt, där man anser att läget är extra allvarligt. En som nu tar ton om hur äldrevården skötts under coronapandemin är Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande i läkarföreningen i Stockholm.
– Vi måste ta hand om alla patienter, det har vi inte gjort, säger han.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ska bland annat utreda i vilken omfattning äldre personer bedömts generellt istället för individuellt, något som Ivo ska ha fått indikationer på under sin granskning.

Generella bedömningar av läkare istället för indviduella kan, enligt myndigheten, ha lett till att äldre personer fått palliativ vård och morfin istället för lindrande och livsuppehållande syrgas.

Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening, tror att Ivo:s forsatta utredning kommer att landa i en nationell katastrof.

– Vi måste ta hand om alla patienter, hela vårdkedjan från akutsjukhusen till äldrevården, med samma intention att behandla och bota så många som möjligt. Det har vi inte gjort, säger Johan Styrud.

Vatten och syrgas är hörnpelare

Johan Styrud menar också att tillgången till syrgas på äldreboendena kan ha spelat en avgörande roll.

– Vi vet att vätska och syrgas är två hörnpelare vid behandling av covid-19 och det har man inte gett de äldre. Det finns flera exempel på hur sjuka människor överlevt och frisknat till efter att ha fått vätska och syrgas. Ett bra exempel är Bromma geriatrik där 70 procent kom hem efter vården.

Men kan det ha funnits personer som till och med kan ha kvävts till döds för att de inte fått syrgas?

– Det är svårt att svara på, men man ska alltid vara liberal med syrgas och göra enkla saker för att lindra och behandla patienter, säger Johan Styrud.

15 boenden i Stockholm ska nu specialgranskas av Ivo, vad säger du om det?

– Skandal, men sen får man naturligtvis ta hänsyn till att Stockholm varit värst drabbat. Nu måste vi förbereda oss på våg två och tre och då ta hand om alla patienter på ett bättre sätt, den här granskningen har ju satt ljus på frågan så jag tror att man kommer att vara mer liberal med att ge syrgas även på äldreboenden, säger Johan Styrud.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet